https://natuurfotografieanitasart.blogspot.nl/2018/04/rosse-metselbij-osmia-bicornis-in-het.html
Vandaag een paar leuke foto's van hoe deze bij in een bamboestengel in het insectenhotel kruipt:
Het vreemde is dat het hier een mannetje betreft: gezien de witte gezichtsbeharing en de lange gebogen voelsprieten, en het ontbreken van hoorntjes op de kop:
Maar mannetjes wachten de vrouwtjes meestal op bij het nest om te paren, het is mij niet bekend dat mannetjes ook in de nestingang kruipen....
Hij kruipt er echt helemaal in:
En komt dan even later omgekeerd weer tevoorschijn:
Duidelijk een mannetje:
Mooi met die schaduw:
Hij doet zijn naam wel eer aan: hij is inderdaad rossig behaard:
Het begint allemaal met het uitkomen van een nieuwe koningin, ook wel moer genoemd. In de namiddag vliegen de jonge moeren uit naar een plaats waar de darren (mannetjesbijen) zich verzameld hebben. De darren achtervolgen de moer en alleen de snelsten kunnen met haar paren. Dit gebeurt allemaal tijdens de vlucht, ook wel bruidsvlucht genoemd.
De paring gaat snel en duurt hooguit enkele seconden. Ze paart met zo’n 10 tot 20 darren om zoveel mogelijk zaadcellen te verzamelen voor de rest van haar leven. Ze heeft ruimte voor ongeveer 5 miljoen zaadcellen in haar achterlijf maar kan tot wel 80 miljoen zaadcellen ontvangen tijdens de vlucht. Zodra de dar de moer bevrucht heeft sterft hij. Bij het afgeven van de zaadcellen scheurt zijn achterlijf namelijk open. Dit overleeft hij niet.
De bevruchte moer keert terug naar het nest en ongeveer twee tot drie dagen later begint ze met het leggen van eitjes in de cellen van de raat.
Voordat de moer een ei in een cel deponeert onderzoekt ze de afmetingen van de cel met haar voorpoten. Wanneer het een grotere (darren)cel betreft wordt het ei afgezet zonder dat er zaadcellen worden toegevoegd, een onbevrucht ei. Hier kan dan alleen een mannetje uit komen kruipen. De kleinere (werkster)cellen worden gebruikt voor bevruchte eitjes, waar dus wel een zaadcel is toegelaten en uiteindelijk een werksterbij uit zal kruipen.
Enkele bevruchte eitjes worden in een extra grote verticale cel gelegd en gedurende het larve stadium veel vaker gevoerd met speciaal hoogwaardig voer, ook wel koninginnegelei. Deze bevruchte eitjes groeien uit tot koninginnen. Koninginnen worden alleen geboren wanneer de bijen besluiten te zwermen, oftewel ze gaan op huizenjacht.
De eerste Rosse metselbijen zijn door het mooie weer uit hun nest gekropen. De mannetjes komen het eerst uit en zitten in de nestopening te wachten tot de vrouwtjes zich melden. De voortplanting kan dan meteen geschieden.
Op de foto is net een deel van de kop van een mannetje te zien.
Hoofdvliegtijd mannetje: medio april
Hoofdvliegtijd vrouwtje: medio mei
Hoofdvliegtijd vrouwtje: medio mei
Geen opmerkingen:
Een reactie posten