dinsdag 1 oktober 2019

Bijzonder kevertje in mijn tuin : Aphodius Contaminathus

Vandaag zag ik een kevertje in mijn tuin welke ik nog nooit eerder had gezien. Bij Naturetoday bleken 2 dagen later veel meldingen binnen te komen van dit zelfde kevertje: de Aphodius Contaminathus. Het is een keversoort uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). De kever kan vooral in grasland worden aangetroffen. De volwassen kevers vliegen rond september/oktober, op zoek naar paardenmest om hun eitjes af te zetten.
Ze blijken nu in grote getale over de gevels van woningen te lopen. Het is niet duidelijk waarom er dit jaar zoveel van deze mestkevertjes rondvliegen. Mogelijk spelen de bijzondere weersomstandigheden een rol: de droge zomer van 2018 en de latere hittegolven. Een andere oorzaak kan de omschakeling zijn van kunstmest naar organische mest. Het is echter nooit eerder voorgekomen dat er zo veel van deze kevers rondvliegen.


Er komen allerlei insecten voor op mestflatsen, aangetrokken door de geur die van de mest af komt. In de eerste drie uur na de uitscheiding ervan, zijn het vooral vliegen die we zien op de mest. De kevers vormen de tweede golf van kolonisatie. De tunnels die ze in de mest graven, zorgen voor een betere doorluchting van de mest, wat gunstig is voor het uitkomen van eitjes van andere insecten. De Aphodius contaminatus (hij heeft helaas geen Nederlands naam) kan van de voorkomende soorten gaan overheersen. Waarschijnlijk heeft hij deze concureentiestrijd dit keer gewonnen. Maar het betekent ook dat ze nu massaal volwassen zijn geworden.

Er zijn verschillende soorten mestkevers die zich onderscheiden aan de manier waarop ze met hun onappetijtelijk voedsel omgaan. De kevers die nu zo talrijk opduiken zijn dwellers, soorten die letterlijk in de mest wonen en er hun volledige voortplantingscyclus in doormaken. Daarneest heb je de mestrollers en de tunnelgravers Maar hoe ze ook met mest omgaan, ze zijn belangrijk voor ons ecosysteem. 
Mestkever-expert Tanja Milotic van het Instituut voor Natuur- en BosOnderzoek (INBO) deed daar onderzoek naar. Zij spelen een rol in de verspreiding van zaden. Hoe dat zit? Als planteneters zaden opeten, passeren die vaak intact hun spijsverteringsstelsel. In zo’n koeienvlaai of paardenvijg vind je dan ook een hoge concentratie aan zaden en dat is voor de plant niet interessant want die wil haar zaden over een zo groot mogelijke oppervlakte verspreiden. Mestkevers verspreiden de mest, waardoor de plantenzaden toch nog op andere plekken terechtkomen. Maar het is goed voor de bodem. De tunnelgravers bemesten nl. de diepere lagen van de bodem.
Ze verlagen ook het infectiegevaar op weides. Doordat de mest )samen met potentiële ziektekiemen) sneller in de grond opgenomen wordt, herbesmetten dieren zichzelf minder snel.
Mestkevers zijn erg selectief: ze hebben geen enkele interesse in ander voedsel dan mest dus de kans dat ze ons eten besmetten is dan ook nihil. Als ze op onze muren terechtkomen, zullen ze daar ook niet lang blijven want ze zijn maar geïnteresseerd in één ding: mest.

De kevers die nu vliegen, zetten eitjes af. Uit deze eitjes komen engerlingen. De engerlingen zijn vrij klein als ze volgroeid zijn: maximaal een cm. De eerste generatie mestkevers zal in het late voorjaar uitvliegen; de tweede generatie meestal in september en oktober. Ze blijven hoog aan de oppervlakte en vormen voedsel voor vogels en vleermuizen die zich voorbereiden op de winter..

Mooi overzicht van de verschillende soorten:


Nu maar afwachten wat ze dit komend jaar gaan doen, misschien zijn ze dan met nog veeeeeel meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten