vrijdag 2 oktober 2020

Hoe is het nu met wolf Naja?

Vandaag moest ik ineens denken aan wolvin Naya.

Het is nu bijna 2 jaar geleden dat ik een blogje schreef over deze wolvin die door ons land heeft gezworven en daarbij ook het ons nabije Weerterbos heeft gepasseerd.

https://natuurfotografieanitasart.blogspot.com/search?q=wolf+

In een bericht van 28 oktober vorig jaar op een Belgisch nieuwsblad las ik dat deze wolvin gedood is, en dat de daders nog steeds spoorloos zijn. 

Naya woonde samen met haar mannetje, de wolf August, in Belgisch Limburg, nabij het gebied Bosland. Ze zijn vaak samen gefotografeerd. In het voorjaar bleek Naya zwanger. Mannetje August werd regelmatig gezien op camerabeelden terwijl hij voedsel meebracht voor zijn vrouwtje en de welpjes. Op een bepaald moment stopte hij daarmee en sindsdien ontbrak elk spoor van Naya en haar jongen. Ondanks gerichte zoekacties werden de dieren niet gezien op de beelden van de vele wildcamera’s in het leefgebied, en werden geen voetsporen, uitwerpselen, of andere tekenen van leven aangetroffen. Gevreesd werd dat Naya en haar kroost iets overkomen was.

Kijk hier voor een mooie opname met een nachtcamera van wolvin Naya:

https://youtu.be/5LmmGq7HRLM

Toen rond augustus, het moment dat welpjes hun nest gaan verlaten, nog steeds geen welpjes te zien waren werd er een groot onderzoek gestart in hun leefgebied. Er werden wolvenklemmen gevonden en ook werd er een jeep met jagers met geweren gesignaleerd.Terwijl ze daar helemaal niet mochten komen laat staan jagen.

Men weet dus bijna 100% zeker dat Naya en haar welpjes zijn gedood door jagers, en die zijn tot op heden nog spoorloos. Zo triest en harteloos is dit! Arme August.

Sindsdien komen er meer wolven vanuit Duitsland en Frankrijk naar ons land en andere landen in Europa. Het zijn zgn puberwolven. Die helpen eerst met de opvoeding van de jonge welpen terwijl hun ouders gaan jagen en blijven bij ze bij het nest. Nu dat niet meer nodig is gaan deze jonge wolven op zoek naar een eigen leefgebied en partner om zich voort te planten. Hopenlijk zal een nieuwe wolvin zich bij August aansluiten.

Op een andere site lees ik dat dat inderdaad gebeurd is: August heeft een nieuw vrouwtje: Nolla. Ook zij is zwanger ( https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/good-vibes/2020/04/belgisch-wolvenpaar-zwanger/ ) Wat een goed nieuws is dit!

Ooit waren wolven een gewone verschijning op het gehele noordelijk halfrond, maar door toedoen van de mens is hun leefgebied drastisch ingeperkt. Voor een deel komt dat omdat het leefgebied door ons mensen voor andere doeleinden in gebruik genomen is, maar veelal ook door vervolging van de wolf. In Europa is de wolf steeds verder teruggedrongen. Omstreeks 1800 kwamen wolven in Nederland nog in redelijke aantallen voor. In ons land is in 1897 is nog een wolf waargenomen bij Heeze, maar daarna zijn er geen populaties meer waargenomen en nam men dus aan dat het dier bij ons was uitgestorven.

Willen we de wolven in ons land (en andere landen) opnieuw een kans geven dan zullen we een draagvlak moeten vinden voor het samenleven met wilde dieren. Zowel burgers als natuurorganisaties zetten zich in om de wolf in een positiever daglicht te stellen, en om duurzame oplossingen aan te bieden om het samenleven met de mens mogelijk te maken. Maar daarvoor is nog veel werk aan de winkel!

Op de site van Waarneming kun je mooi zien waar wolven in ons land zijn waargenomen sinds 2010:

https://waarneming.nl/species/70056/maps/?start_date=2010-09-24&interval=315360000&end_date=2020-09-21&map_type=grid10k

Geen opmerkingen:

Een reactie posten