zondag 27 september 2020

Bodemdierendagen 2020

De Bodemdierendagen 2020 komen eraan. Van 25 september t/m 7 oktober kun je weer meedoen en in je eigen tuin op zoek gaan naar bodemdieren. De meeste mensen moeten er niet veel van hebben maar ze zijn ontzettend nuttig: ze houden nl. de grond gezond. Hoe klein ze vaak ook zijn, toch doen ze grote dingen voor de natuur. Zo graven ze gangen onder de grond waardoor ze ervoor zorgen dat water en zuurstof kunnen doordringen wat er weer voor zorgt dat planten kunnen wortelen. Ook breken ze resten af van dode planten en geven weer nieuwe stoffen af.

Door in je eigen tuin mee te zoeken en je waarnemingen door te geven kun je bijdragen aan "citizen science" : een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. In het Nederlands noemt men het  "burgerwetenschap". Het is onderzoek dat in zijn geheel of gedeeltelijk door burgers of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld het meten van waterkwaliteit, of het melden van waarnemingen van dieren. Naast het feit dat we hierdoor meer betrokken raken bij de natuur worden de data gebruikt voor allerlei wetenschappelijke onderzoeken en publicaties zoals die over de biodiversiteit (toename/afname). Dat is erg belangrijk dus!

Het gaat vooral om de de tien groepen bodemdieren die we zoeken tijdens de Bodemdierendagen (regenwormen, huisjesslakken, naaktslakken, spinachtigen, pissebedden, duizendpoten, kevers, mieren en mollen). En om te ontdekken wat die allemaal kunnen: kijk hier:

https://bodemdierendagen.nl/news/klein-maar-groots-de-tiny-ten-van-de-bodemdierendagen

Op de site van bodemdierendagen staan een mooie zoekkaart en telformulier welke je kunt downloaden en uitprinten:

https://www.bodemdierendagen.nl/doe-mee

https://bodemdierendagen.nl/sites/bodemdierendagen.nl/files/downloads/Zoekkaart%20Bodemdieren.pdf

https://bodemdierendagen.nl/sites/bodemdierendagen.nl/files/downloads/Scoreformulier-bodemdierendagen-2020-print_0.pdf

Ik doe in ieder geval mee.

Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten