vrijdag 18 september 2020

Spinnentelling 2020

Komende weekend mogen we weer spinnen gaan tellen, want dan is het Nationale Spinnentelling dag voor 2020. Je mag op zoek naar spinnen in je eigen tuin en ze doorgeven. De kruisspin stond de afgelopen 6 jaar op nr 1. Benieuwd of hij zijn 1e plekje kan behouden dit jaar.

Voor wie nog mooit heeft meegedaan: zo werkt het:

  • ga op 18 en 19 september in je eigen tuin op zoek naar spinnen en tel ze
  • bepaal welke soort het is op de spinnenzoekkaart : https://www.tuintelling.nl/downloads/Spinnenzoekkaart_2014.pdf
  • staat hij er niet bij zoek dan eventueel verder op internet of vraag om hulp op de tijdlijn van Tuintelling.nl.
  • geef je tellingen door. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.
De Spinnentelling is een evenement van EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân en is nu onderdeel van Jaarrond Tuintelling. Dat is een project van 7 samenwerkende natuurorganisaties. De Jaarrond Tuintelling probeert om de slechtst onderzochte natuurgebieden van Nederland (de tuinen!) beter in beeld te krijgen door met zoveel mogelijk mensen het hele jaar door te tellen. Wat leeft daar? Hoe gaat het met die soorten? Welke ontwikkelingen zijn er in de tuinnatuur te zien? Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling help je op een leuke manier met het verzamelen van deze kennis. (info Nature Today)

Hoe groter het structuurverschil is in je tuin (gras, vaste planten, struiken, bomen), hoe groter de diversiteit. In ons land komen zo'n 640 soorten spinnen voor. We hebben dit jaar weer een erg droge zomer. Dan laten spinnen zich minder zien. 
De meeste mensen houden niet van spinnen. Maar ze zijn erg nuttig: het zijn rovers die kleine diertjes opeten. Daarmee zijn ze belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat muggen of vliegen geen plaag kunnen worden. En bovendien, maar dat vind ik, zien sommige spinnen er prachtig uit. Zelfs die hele grote zwarte spin die je soms onverwachts binnen in je huis tegenkomt haha.....

De spin die ik gisteren al in mijn tuin zag staat niet op de zoekkaart:


Die doet dus nog even niet mee met de telling. Het was een kraamwebspin.
Kraamwebspinnen (Pisauridae) zijn een familie van spinnen bestaande uit 339 soorten in 53 geslachten. Ze danken hun Nederlandse naam aan hun vorm van broedzorg waarbij een web wordt gemaakt dat dient als een soort kraamkamer.
De spin wordt zo'n 1 tot 2,5 cm lang. Zoals je kunt zien heeft hij een overlangs gestreepte, ovale carapax (vergroeiing van kop en borsstuk) en lange poten. Hij maakt geen web maar rent op de grond achter zijn prooi aan. Meestal zitten ze in de buurt van water. Beetje vreemd dus dat ik hem hier zo in mijn tuin zie. Ik heb alleen een drinkbak met water voor de vogeltjes staan. De vrouwtjes houden de eicocon in hun cheliferen en dragen hem zo onder het lichaam mee. Voordat de spinnetjes worden geboren, wordt de cocon gelegd in een tentvormig kraamweb. De jonge spinnetjes worden tot hun tweede vervelling bewaakt door de moeder, waarna ze een zelfstandig leven tegemoet gaan.

Laat in de namiddag zag ik aan een enkel spindraadje aan het dak van mijn tuinhuisje, een vlindertje ronddwarrelen door de wind. Toen ik er een foto van maakte en inzoomde op mijn pc zag ik pas dat het onfortuinlijke vlindertje ten prooi was gevallen aan een spin, en wel de Schorsmarpissa (Marpissa muscosa):


Hij behoort tot de springspinnen: dwz dat hij zijn prooi eerst besluipt en dan bespringt. Hij houdt zich denk ik vnl op tussen de bast van mijn dennenboom die naast het tuinhuis staat. Het mannetje wordt 6 tot 8 mm groot, terwijl het vrouwtje de 8 tot 13 mm haalt. Hij houdt zich bij voorkeur op zonnige verticale vlakken zoals bomen of palen op, mits er een gaatje in de buurt is waar hij bij onraad snel kan wegkruipen. Het gezichtsvermogen is buitengewoon goed ontwikkeld. Van de acht spinnenogen zijn er twee, de voormiddenogen, veel groter dan de andere. De achterzijogen staan ver naar achteren. De poten zijn relatief kort. Hij heeft een  bont patroon van haartjes in voornamelijk aardkleuren. Ze zijn vooral actief als de zon schijnt en juist vooral in de maanden dat er bijen en wespen actief zijn, maar die maken ze nooit buit. Ze vangen vooral vliegen en muggen, maar een luis is zeker voor kleine exemplaren ook welkom. Oorwormen staan eveneens op hun menu. Deze hier heeft een vlinder gevangen, die vele malen groter is dan hem zelf:


Het onfortuinlijke vlindertje is de Windepijlstaart (Agrius convolvuli):


Een heel bijzonder vlindertje welke elk jaar vanuit Afrika naar Europa trekt.In ons land komt hij voor als trekvlinder en is vrij zeldzaam. De vliegtijd is van april tot en met oktober, en hij vliegt in de vroege avond en 's ochtends vroeg. Overdag is hij rustend aan te treffen op muren of beschutte plaatsen. Hij heeft een roltong van wel 15 cm.


Op naar morgen voor de spinnentelling. Benieuwd wat ik allemaal zal zien in mijn tuin.

Ben je bang voor een giftige spin? Kijk dan hier:

https://top10lijstjes.com/top-10-giftigste-spinnen

En voor de grootste spinnen hier:

https://top10lijstjes.com/top-10-grootste-spinnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten