zondag 21 oktober 2018

Refelecterende foto's maken met je gsm en je spiegelreflexcamera

Fotograaf Mathias Fast heeft onlangs een fantastische fotografie hack (hack is een slimme vondst voor hoe je iets kunt toepassen) geintroduceerd die je foto's een ethereal (hemelse) uitstraling geeft zonder dat daarbij een computer aan te pas komt. Hij gebruikte heel simpel zijn gsm scherm om een reflecterend element toe te voegen aan een plaatje, welke je het gevoel geeft dat je plaatje ahw "drijft" en waarvoor anders een grondige compositie nodig zou zijn om dat te verkrijgen.
Het enige wat je nodig hebt is je spiegelreflex camera en je gsm. Het scherm van je gsm fungeert als een reflecterend oppervlak waardoor het mogelijk is om storende elementen te verdoezelen en een intrigerende foto te maken.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig. Wordt gezegd. Hou je gsm horizontaal aan de basis van je camera lens. Kijk door de zoeker van je spiegelreflex camera. Je ziet een deel van je compositie gereflecteerd in de onderste helft van de afbeelding. Gebaseerd op wat je ziet, speel dan voorzichtig met je gsm, maar wel steeds dicht bij de lens, om die reflectie te krijgen die je wenst. Neem dan de foto....en klaar!

Michael Fast geeft ook enkele tips om het maximale uit deze techniek te halen. Zorg dat je gsm screen niet vol staat met pictogrammen. Een leeg screen geeft een meer naadloos aansluitende reflectie. Een andere tip is om een verloop toe te passen in de nabewerking van de foto op de pc. Dat geeft meer balans aan je foto, want een reflectie is meestal lichter of donkerder dan de rest van je foto. Het is vooral leuk bij architectuur elementen. Ramen en bogen reflecteren altijd goed. Het hoeft niet altijd dramatisch te zijn: soms is een subtiele reflectie al mooi.




Naar de website:


Ik ben altijd in voor iets nieuws dus dat moest ik ook eens proberen: het viel nog niet mee

Te veel luchtpartij:


Dak van het tuinhuisje hoort er niet bij:


Deze is wel aardig, mits de stoelen er niet hadden gestaan:


Deze is echt "floating" maar...alweer de storende stoelen....


Storende witte band in het midden, zou dat met een verloop te verdoezelen zijn???


Oke, dan deze dan....hmm..nee dat is hem ook niet....dat wordt flink oefenen en goed kijken, zowel door de zoeker van je camera als op het spiegeldeel van je gsm:


Ik zal hiermee eens gaan oefenen bij een natuurgebied met bos en water, dat lijkt me handiger. Maar leuk is het wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten