zondag 9 juni 2019

Juweelwesp in mijn tuin gezien

hier. doet haar naam alle eer aan, maar is niet zo mooi als de naam zegt


De Juweelwesp is ongeveer 8 mm. groot en leeft solitair en is groter dan de Gewone Goudwesp.  Ze steekt een andere wesp zodat deze verlamd raakt en sleept het beest levend en wel naar haar holletje in de grond. Ze legt een eitje in de levende wesp en maakt het holletje dan dicht. De larve komt na 3 dagen uit en vreet de levende wesp van binnenuit op in 2 weken. Het vrouwtje heeft maar 1 keer šŸ˜¦ in haar leven sex. Bij deze ene keer heeft ze genoeg bevruchte eitjes voor haar hele leven dat ongeveer 5 maanden duurt.

Ongevaarlijk voor mensen, minder leuk voor andere wespen.
sandra brennand



interessant:
https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Larf-met-smetvrees/6755

Ik dacht eerst dat ik hem al eerder had gezien: op  maardat was een andere goudwesp nl. de tandgoudwesp Chrysis ignita:


tandgoudwesp: http://www.bestuivers.nl/Portals/5/EBooks/Gasten%20van%20bijenhotels/files/basic-html/page416.html



gratis downloaden determinatietabel voor goudwespen:


klik daartoe rechtsboven op pdf(links van winkelwagentje)


pdf in het Nederlands:
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=587196

goudwesp is van Genus Hedychrum - zandgoudwespen   blz 192 en 193

De Juweelwesp Hedychrum nobile is een goudwesp met een lengte van 4 tot 10 mm.  Deze soort heeft een korte en brede lichaamsbouw. De kop is groen gekleurd. Het borststuk is deels roodgoud, deels groenblauw gekleurd.

De goudwesp komt van eind mei tot eind september voor in uiteenlopende biotopen, vooral zandige, terreinen, ook in stedelijk gebied.

Deze wesp parasiteert bij voorkeur op de larven van knoopwespen. De eieren worden in de nesten van de gastheren gelegd. De belangrijkste gastheer is de Grote Snuittorknoopwesp Cerceris arenaria.  

Andere gastheren zijn de Geelbuikknoopwesp Cerceris quadricincta, de Gladde Knoopwesp Cerceris quadrifasciata, de Kleine Snuittorknoopwesp Cerceris quinquefasciata en de Gewone Bijenknoopwesp Cerceris rybyensis.  

De grootte bij deze wespen varieert naargelang de gastheer; het grootte-verschil wordt veroorzaakt door het verschil in voedsel dat de larven bij de gastheren, die eveneens verschillen in grootte, hebben opgenomen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten