maandag 17 februari 2020

Eerste bloeiende plantje van dit jaar gezien: klein hoefblad

Vandaag zag ik tijdens mijn wandeling in het Buulderbroek een eerste bloeiend plantje, het was het Klein hoefblad (Tussilago farfara) :


Het klein hoefblad is een vast pantje van 10-30 cm wat gewoonlijk in maart en april begint met bloeien, maar als tde emperatuur warmer is al in februari.
Het is een echte pioniersplant: dat is een plant die een meestal leeg of bijna leeg gebied koloniseert waar het niet eerder voorkwam. 
Ze behoort tot de naaktbloeiers, dwz. de bladeren verschijnen pas na de bloei. Tijdens de bloei zijn de bladeren beperkt tot korte, groene of rode schubjes langs de stengel. Na de bloei ontwikkelen deze zich tot hartvormig of ronde en getande bladeren. Deze, aan de onderkant viltig behaarde bladeren staan in een rozetvormige krans rond de steel.

Ik heb het plantje aangemeld bij waarneming, maar ook bij Naturetoday: voor hun Natuurkalender:  

Bij Naturetoday kun je een account aanmaken en eigen waarnemingen doorgeven. Voor de natuurkalender kun je waarnemingen van (sinds 1868)jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur doorgeven. Je hoeft daarvoor geen expert natuurkenner te zijn.




Op een landkaartje kunt je zien waar in Nederlands dit plantje voor t eerst dit jaar is waargenomen:


Ook kun je hier zien wat er zoal voor het eerst is waargenomen deze maand:


Hoe belangrijk het is dat wij zulke waarnemingen doorgeven, kun je op hun website lezen:
De Natuurkalender is een nationaal educatief/wetenschappelijk fenologisch waarnemingsprogramma dat zich richt op het in kaart brengen van de effecten van veranderingen in weer en klimaat op de timing van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur, de fenofasen. Voorbeelden van die jaarlijks terugkerende verschijnselen zijn het moment van bloei, bladontplooiing en bladval bij planten, maar ook de start van vogeltrek en het verschijnen van vlinders en andere insecten. Dit zijn gebeurtenissen die sterk van het weer afhankelijk zijn en die door iedereen elke dag 'in de achtertuin' waargenomen kunnen worden. De tak van wetenschap die de verschijnselen in de natuur bestudeert is de fenologie.

Bij klimaatsverandering treden veranderingen op in het moment waarop fenologische gebeurtenissen plaats vinden. Onze waarnemingen maken de effecten van veranderingen in weer en klimaat op de fenologie zichtbaar.


Op de site staan nog veel andere reuze interessante tabjes, die de moeite van het lezen aard zijn, zoals deze:


Meld je ook aan voor GRATIS natuurnieuws per email van Nature Today!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten