zaterdag 29 september 2018

Foto's bewerken met Aurora 2018

Aurora is fotobewerkingssoftware die helemaal gericht is op HDR fotografie. In 2016 werd de eerste versie gelanceerd door Macphun en dit jaar is het geupdated naar Aurora HDR 2018. Deze HDR fotobewerkingssoftware werd in de markt gezet als de meest uitgebreide HDR software ooit gemaakt. Reden dus om de Trial te downloaden en om de software eens keer goed door te nemen en een paar foto’s samen te voegen tot een HDR foto. Je kunt zelfs ook 1 enkele foto bewerken. Het hoeft niet perse een RAW foto te zijn. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Raw bestanden zijn groot en je kunt veel minder foto's op je kaartje plaatsen.

Hoewel steeds meer high-end digitale camera’s over een ingebouwde HDR-functie beschikken, heb je de meeste controle over het eindresultaat als je de diverse belichte beelden op de computer samenvoegt tot een HDR-beeld. Aurora HDR 2018 heeft een groot aantal gereedschappen en voorinstellingen verpakt in een intuïtieve gebruikersinterface.

Systeemvereisten:
Windows 7 of hoger, Intel Core i3 processor of beter, 4 Gb werkgeheugen of meer, Direct X 10 compatibele grafische kaart of beter, 2 Gb vrije harddiskruimte en een beeldschermresolutie van minimaal 1280×768 pixels.

Op de website van Macphun kun je een 30 dagen probeerversie van Aurora HDR 2018 downloaden om het programma op de eigen computer uit te proberen, zoals ik dat gedaan heb:

https://skylum.com/nl/aurorahdr   kies free trial

Het programma kan zowel standalone draaien of als plug-in functioneren in Adobe Lightroom 4, 5, 6 en CC, Photoshop Elements 10 en hoger en Adobe Photoshop.

De 2018 editie van Aurora HDR is aanzienlijk verbeterd. De gebruikersinterface ziet er modern uit en het bewerken van beelden is een stuk gebruiksvriendelijker en gemakkelijker geworden. Zo bezit deze versie een nieuw Tone Mapping algoritme dat automatisch de beeldruis reduceert en een realistischer en meer natuurlijk ogend beeld maakt. Een nieuw lenscorrectie gereedschap corrigeert alle soorten lensvertekeningen evenals chromatische aberratie en lichtafval in de hoeken. Met de nieuwe Transform tool kan men beelden gemakkelijker schalen, roteren en verplaatsen. Een nieuw HDR Enhance Filter zorgt voor een betere detaillering en helderheid, en corrigeert kleuren, details en contrast zonder bijwerkingen. En met het nieuwe Dodge & Burn filter kun je selectief delen van een beeld donkerder of lichter maken zoals vroeger in de donkere kamer. Leuk voor degenen die vroeger onegwild afscheid hebben moeten nemen van hun doka!
Dankzij het History Menu kan men bewerkingen eventueel ongedaan maken met Image Flip and Rotate kun je beelden snel rechtzetten. Met HDR Details Boost kun je details in een beeld er nog beter laten uitspringen.
Verbeterd ten opzichte van de vorige versie zijn onder andere de ondersteuning van RAW-beelden, de verwerkingssnelheid, het Structure en Crop gereedschap.

Oke, genoeg inleiding. Laten we eens gaan kijken hoe dat eruit komt te zien.


Na het starten van het programma wordt een welkomstscherm getoond:


Wil je het programma beter leren kennen kies dan hier voor de opties New to Aurora HDR 2018? of User Guide. Hier vind je een webpagina met verschillende  instructievideo’s. De tweede optie opent een Engelstalige site met uitleg over de installatie en werking van het programma. Rechts van deze opties zien we een blauwe balk met de tekst Open Image. Hier kun je beelden in het programma laden. Eventueel kun je eerst ook klikken op de optie eronder: Open Sample Image. Er worden dan drie beelden geopend die je kunt samenvoegen tot een HDR-beeld. Een prima manier om kennis te maken met dit programma. Kies maar eens voor deze optie en er verschijnt een venster genaamd HDR image will be made from this met daarin drie foto's. Het eerste dat opvalt is de strakke en rustig ogende gebruikersinterface. De werkruimte is zwart met grijsblauwe balken. Linksonder in dit venster vindt je die opties Alignment, Ghost Reduction en Chromatic Abberation Removal, die eventueel kunnen worden aangezet door middel van een vinkje. Is alles naar wens ingesteld, dan druk je op de knop Create HDR om de drie foto's samen te voegen tot een DHDR-foto. Deze verschijnt nu in de werkruimte en staat klaar om nu verder te worden bewerkt.

Vervolgens koos ik voor slechts 1 foto. Ik ga nu een eigen foto laden. File - open - kies je foto - open - openen:


Klik vervolgens op crate HDR. Hier zal 1 HDR foto van gemaakt worden. Dat duurt even. Als het verwerkt is krijg je het volgende scherm:


Dit is je basis scherm.
De werkruimte bestaat uit een menubalk met daaronder een rij knoppen, het te bewerken beeld met daaronder thumbnails die de voorinstellingen of presets vertegenwoordigen en rechts een histogram met daaronder de opties Layers en Filters. Via de rij knoppen kun je onder andere een te bewerken foto openen, in- en uitzoomen, schakelen tussen het origineel en bewerkte foto, een bewerking ongedaan maken, de bewerkingsgeschiedenis bekijken, een foto croppen, de voorinstellingen en de rechterkolom aan- en uitzetten. Om snel een foto te bewerken kun je het beste eerste een voorinstelling kiezen die dicht in de buurt komt van wat je voor ogen hebt. Het programma telt diverse categorieën met voorinstellingen, te weten Basic, Landscape, Realistic, Architecture, Dramatic, Indoor, Captain Kimo, Serge Ramelli en Trey Ratcliff. Via de knop catergories:


Na het kiezen van een categorie  kun je via de diverse gereedschappen onder Filters rechts de foto verder bewerken. De gereedschappen die je hier tot je beschikking hebt  zijn HDR Basic, Color, HDR Structure, HDR Denoise, Image Radiance, Polarizing Filter, HDR Details Boost, Glow, Top & Bottom Adjustment, Tone Curve, HSL, Color Toning, Dodge & Burn, en Vignette. Bijna elk gereedschap werkt met schuifbalken om specifieke wijzigingen door te voeren. Ben je klaar, dan kun je via de knop Export to Image rechtsboven ervoor kiezen de zojuist gemaakte HDR-foto op te slaan of te delen met anderen via Facebook, Twitter of email. Hoe leuk en handig is dat!

Na het inladen van de HDR foto’s kun je dus kiezen uit een breed aanbod van presets. Dit geeft een goed startpunt om de foto verder te bewerken. Op zich is dit niets nieuws ten opzichte van andere HDR software. Wat deze software wel erg bijzonder maakt is dat er ontzettend veel instellingen aan de rechterzijde te vinden zijn, veel meer dan bij een gemiddeld HDR fotobewerkingsprogramma. Hierdoor heb je de controle over de kleinste details in de foto en daar houden de meeste fotografen natuurlijk van.
Bovenop deze mogelijkheden komt ook nog eens de mogelijkheid om met lagen te werken. Dit maakt Aurora een uniek HDR fotobewerkingsprogramma waarin je ontzettend veel aanpassingen kunt maken om de HDR foto optimaal te krijgen. Ook kun je in een handomdraai een luminosity mask maken, een geavanceerde bewerkingstechniek die je nog meer controle kan geven over de details in de schaduwen en hooglichten. Doordat hier een speciale knop voor is met zone-aanduidingen in het histogram, wordt het heel toegankelijk gemaakt.


We waren gebleven bij het kiezen van een preset: ik heb het vinkje bij alle laten staan, dan heb je een beter overzicht. Er zijn 99 presets verdeeld over 9 categorieën. Ik scroll even door alles heen en dan nog eens om te kiezen welke ik leuk vind.


Vervolgens komen onder de foto alle presets die in die categorie vallen. Probeer ze gewoon eens uit.


Ik ga nu een aantal foto's laten zien die ik in Aurora 2018 heb bewerkt door enkel een preset te kiezen. Allereerst de originele foto:


Met preset architecture:


Met preset deep sky:


Met preset desaturated:


Met preset dramatic black and white:


Met preset dreamy:


Met preset rocking river:


Met preset romantic glow:


Met preset warm dawn:


Met preset rocking ocean:


Met preset sunset look:


Met preset curious conscious:


Je ziet dat elke preset weer een andere look geeft aan je foto. Er zijn legio mogelijkheden. Op internet staan heel veel vij te downloaden presets, maar er zitten ook hele dure paketten bij.

Voor mij is de conclusie duidelijk: als je HDR fotografie leuk vindt en het maximale uit een foto wilt halen, dan is Aurora HDR 2018 een prachtig programma. Door de vele mogelijkheden kost het wel even tijd om alles onder de knie te krijgen, maar dan heb je ook wat.

Aurora HDR 2018 is te gebruiken als stand alone software waardoor je dus al je HDR-reeksen kan samenvoegen. Mocht je al een gebruiker zijn van Adobe Lightroom, Adobe Photoshop of Photoshop Elements, dan heb je de mogelijkheid een plugin te installeren. Met behulp van de plugins kan je makkelijk van het ene programma naar het andere programma gaan.


Kijk voor meer informatie op www.aurorahdr.com. en vooral hier: https://skylum.com/nl/aurorahdr  in Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten