zaterdag 8 september 2018

Doe mee aan de spinnentelling 2018


eigen foto hooiwagen

In ons land komen een kleine 650 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of in huis? Vroege Vogels organiseert dit jaar van 6 t/m 11 september de Nationale Spinnentelling, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center en Natuurmuseum Fryslân. Het is alweer de zesde keer dat deze Nationale Spinnentelling wordt gehouden. Het seizoen is dit jaar vreemd verlopen met veel warmte en droogte en men is benieuwd hoe de spinnen daarop hebben gereageerd. Iedereen kan op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zoals de tuinwolfspin, de huiszebraspin, de boomzesoog of de koffieboonspin. Via de tuintelling kun je direct doorgeven welke spinnen je hebt gezien in je huis en tuin.

Ga naar: www.tuintelling.nl/evenementen/spinnentelling-2018
  • Zoek de spinnen: ga op 8 of 9 september september op zoek naar spinnen in je huis en tuin.
  • Bepaal welke soort het is
  • Gebruik de speciaal gemaakte spinnenzoekkaart met daarop 24 spinnen. De lijst met 24 spinnen is samengesteld door Vroege Vogels in samenwerking met Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center.
  • Tellingen doorgeven, meld je eerst even aan
  • Bevestig datum/tijd en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door. Het is belangrijk dat je niet 2x dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je ze door.
  • Heb je de spin in je huis gezien? Vermeld dan 'in huis' bij je waarneming in het tekstblok.

Hier kun je de spinnenzoekkaart gratis downloaden:

Resultaten van de spinnentelling:
Zondag maakte spinnenexpert Peter van Helsdingen van EIS Kenniscentrum Insecten de resultaten van de telling bekend in Vroege Vogels. De afgelopen jaren was de kruisspin steeds de meest getelde soort tijdens de spinnentelling.

Top 10 van getelde spinnen, gerangschikt naar aantal adressen

Ook dit jaar heeft de kruisspin weer gewonnen; er werden in totaal 1493 exemplaren in 182 tuinen geteld. De grote trilspin werd ook op heel veel adressen gevonden. Deze spin werd in 123 huizen geteld, alleen niet in zulke grote aantallen als de kruisspin. De nummer drie is dit jaar de gewone huisspin, die met 162 exemplaren in 81 tuinen werd gevonden. Als we kijken naar het aantal getelde individuen is nummer 5, de herfsthangmatspin, de derde meest getelde spin.
Uit de ingestuurde meldingen valt op te maken dat een aantal waarnemers zich niet tot de zoekkaart heeft beperkt, maar ook andere soorten heeft herkend en gemeld. Dat zijn ongetwijfeld mensen die al langer naar spinnen kijken. In totaal zijn 52 soorten doorgegeven. Dit jaar was het gemiddelde aantal spinnen ongeveer 22 per teller. In 2017 en 2016 was dit getal 30 en in 2015 zelfs 40. Mogelijk dat door het droge weer meer spinnen zijn doodgegaan in de zomer, of dat ze een tijd in rust zijn gegaan en nu minder groot zijn en dus minder snel opvallen door tellers. Pas na vele jaren tellen kunnen dit soort effecten op spinnen geanalyseerd worden.

Met dank aan info EIS.

De soort van het jaar, de koffieboonspin, of in Engeland de ‘konijnenhokspin’, is een algemene spin voor Nederland. Het is een kogelspin, net zoals de beroemde en beruchte zwarte weduwe. Toch is de koffieboonspin niet gevaarlijk voor de mens. In een web probeert de spin insecten te vangen. Nadat ze een groot prooidier heeft verschalkt hoeft de spin soms maandenlang niet meer te eten.







info:EIS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten