zaterdag 20 oktober 2018

De invloed van de droogte en warmte van dit jaar op de Buulder AA

De zomer is voorbij, en het was een lange, warme en droge zomer. Wat was het droog: ook in het gebied van de Buulder AA waar ik deze zomer vaak ben wezen wandelen.




Ik dacht dat het misschien leuk was om een blogpost te wijden aan wat voor invloed deze zomer gehad heeft op deze Buulder AA in mijn regio.
Door het warme weer en de weinige regen is de hoeveelheid water in veel beken flink afgenomen. Ook in de Buulder AA. En als er al een spatje regen viel had dat nauwelijks effect. De aanhoudende droogte had ook effect op de planten en dieren in ons gebied.
Tot dit jaar was 1976 het droogste jaar, maar dit jaar werd dat record verbroken.
Wat betreft het gebied de Dommel (zandgrond en hooggelegen gebied) werd er te weinig water vastgehouden. Dit betekende dat beken, sloten, plassen en vennen droog kwamen te staan. Hierdoor kregen vissen en waterplanten het heel erg moeilijk.

De Buulder AA staat onder beheer van Waterschap De Dommel. Medewerkers van het waterschap hielden op de meest kritieke plaatsen in de gaten of vissen het moeilijk hadden, zoals ik al een mijn vorige blog had verteld. Om onherstelbare natuurschade te voorkomen startten zij op 28 juli een reddingsactie om volledig droogvallen van vijf beken in het Dommelgebied tegen te gaan en zo de daar aanwezige bijzondere flora en fauna te behouden. Daarvoor werd op sommige plekken grondwater opgepompt of kanaalwater ingelaten. Of vissen werden overgezet naar andere plekken. Daarnaast werd op veel plaatsen een beregeningsverbod opgelegd aan de boeren. Dat hield in dat ze geen grondwater mochten oppompen voor hun gewassen, en ook geen water uit beken en sloten, mist er wel genoeg water was. Bij de afgelopen droogte gold in het hele Dommelgebied het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater om zodoende de grondwatervoorraad te beschermen. Ook dus hier bij de Buulder AA. Het verbod gold niet alleen voor de beken, maar ook voor alle in die beken uitkomende zijbeekjes en sloten (het zgn roomgebied). Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten was wel toegestaan.

Allemaal best wel drastische maatregelen. Onze Buulder AA behoorde gelukkig niet tot deze 5 beken voor het reddingsplan. In de vijf beken waar de reddingsactie wél startte, leven zeldzame en beschermde soorten zoals de beekprik, de kwabaal, bepaalde libellen en kokerjuffers. Deze soorten zijn een belangrijke indicatie dat de waterkwaliteit en leefomgeving gunstig zijn. De beekprik bijvoorbeeld is een indicator dat het water en de bodem op die plek gunstig is. Vandaar de reddingsactie.




September was ook nog steeds warm en erg droog. Het Water Kennis Centrum (WKC)-overzicht geeft actuele informatie over droogte en neerslag in het gebied van Waterschap De Dommel.

20180924 Neerslagtekort.PNG

Situatie bv op 24 september: "Aanhoudende droogte. De afgelopen 3 dagen is er 15-22 mm neerslag gevallen. De afvoeren zijn veelal toegenomen, maar blijven laag."
Er zijn ook waarschuwingen voor blauwalgen en botulisme van kracht. De droogte hield aan tm oktober. Het Waterschap de Dommel was zelfs genoodzaakt het halfjaarverbod voor het oppompen van water, dat standaard op 1 oktober zou aflopen, te verlengen tot er weer voldoende afvoer is.
Maar ook dat gold niet voor onze regio.

Op deze pagina is veel informatie te vinden over de actuele situatie, het ontstaan van droogte en beregenen:
https://www.dommel.nl/algemeen/werken-aan-een-klimaatrobuust-watersysteem/droogte/droogte.html

Het klimaat verandert en dat is nú al merkbaar. Men moet rekenen op extremer weer. Langere periodes van droogte enerzijds, wateroverlast door hoosbuien anderzijds. Met het actieplan ‘Leven-de-Dommel’ wil men ervoor zorgen dat ons watersysteem tegen een stootje kan. In extreem natte én droge situaties: een klimaatrobuust watersysteem noemen ze dat met een mooi woord. Dat doen we niet alleen, maar samen met boeren, bedrijven, burgers, gemeenten, ambtenaren en bestuurders. Als je hier alles over wilt weten kij dan hier voor meer info: www.dommel.nl/actieplan. Het actieplan is na de wateroverlast van juni 2016, die een grote impact had op veel mensen, samen met de genoemde partners in het Dommelgebied opgesteld.

Ik ga dit niet verder uitdiepen: het volgende pdf is erg leuk om te lezen en legt uitvoerig uit wat de plannen zijn:

https://www.dommel.nl/binaries/content/assets/dommel---website/waterwerkplaats/actieplan-leven-de-dommel-2017.pdf



Met deze maatregelen worden data en kennis gedeeld wordt het waterbewustzijn vergroot. Waterschap de Dommel gaat actief waterinformatie online beschikbaar stellen. Als inwoners beter geïnformeerd zijn over de kansen en risico’s in hun eigen omgeving, kunnen ze zelf afwegen wat verstandig "watergedrag" is. En dat is echt nodig, want we moeten het samen doen.

Enkele leuke links, met dank aan waterschap De Dommel

Leuk feitenverslag mbt wateroverlast 2016:
https://www.dommel.nl/binaries/content/assets/dommel---website/waterwerkplaats/feitenrapportage-wateroverlast-juni-2016-versie-maart-2017.pdf

Actieplan 24 maatregelen:
https://www.dommel.nl/algemeen/werken-aan-een-klimaatrobuust-watersysteem/actieplan-leven-de-dommel/actieplan-24-maatregelen.html

Stand van zaken water op de kaart:
https://www.dommel.nl/algemeen/werken-aan-een-klimaatrobuust-watersysteem/acties-waar-staan-we/stand-van-zaken-water-op-de-kaart.html

Actuele gedeelde waterdata:
https://www.dommel.nl/producten/open-data.html

Kaartverhaal droogte:
http://kaartverhaaldroogte.dommel.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten