donderdag 13 september 2018

Appeltjes bij Kasteeltje Cranendonck en Bee Deal Buulder AA

Vandaag heb ik een korte wandeling gemaakt bij het kasteeltje Cranendonck. De herfst doet voorzichtig haar intrede al zijn er toch ook nog wel warme dagen bij. Je ziet dus zowel bloemen in bloei als bloemen met zaaddozen maar ook afgevallen bladeren en de appeltjes in en onder de fruitbomen op het kasteel terrein.


Je mag de appeltjes niet plukken, maar afgevallen appels mag je wel meenemen.


Als vogels of wespen aan de appels bijten ontstaan er kleine wondjes aan de appels. Later worden de beschadigde vruchten aangetast door vruchtrot Monilia, een schimmel: de appel wordt dan bruin met witte schimmelstippen:






Soms rotten de appels al als ze nog in de boom hangen: in deze appel zag ik een wesp door het gat naar binnenin de appel vliegen: jammie....voor de wesp:


Het mooist zijn ze natuurlijk als ze net zijn afgevallen en ongeschonden zijn:


Van de royale bloemenrand bloeiden nog verschillende bloemen: voor het determineren van bloemen ga ik vaak naar deze site:

http://www.wildebloemen.info/index.php/?full=1

Bosanemoon?


Bosanemoon?


De Aardpeer (Helianthus tuberosus): goed te herkennen aan de kleine zonnebloem-achtige bloemenhoofdjes met omwindselbladen, de late bloeiperiode: oktober - november en de hoogte van de plant tot wel 2,40 meter:


Leuke psp creatie van gemaakt:




Klaproos aan het einde van zijn bloei:


Kokardebloem:


?


?



Toen naderde ik het bijenhotel:




En was aangenaam verrast er een mooie zitplek te zien: gebouwd en geplaatst door de vrijwilligers van ANV land van Cranendonck. De nieuwe hangplek voor natuurliefhebbers ;-)!!! 


Een geweldig leuk initiatief, en het staat in een prachtige omgeving: vlak bij het mooie bijenhotel en met een mooi uitzicht op de bijvriendelijk ingezaaide bloemenweides:


Deze plek is niet zomaar toevallig gekozen. De bloemenweide en het bijenhotel zijn gerealiseerd ter ondersteuning van de wilde bijen. Het hotel is door vrijwilligers van de ANV uit lokaal eikenhout gemaakt. Voor de terreinen en akkerranden worden bijvriendelijke maatregelen genomen door de ANV land van Cranendonck (agrarische natuur vereniging). Zij wil de natuur en de landbouw samenbrengen dmv informatie,verbinding en activering.


Voorbeelden van bijvriendelijke maatregelen zijn:
  • Inzaaien van bijvriendelijke planten in bermen van gemeente en/of waterschappen
  • Boeren en telers gebruik laten maken van bloeiende groenbemesters en kruiden in bloemranden
  • Minder bespuiting met risicovolle gewasbeschermings middelen in land- en tuinbouw
Brabant Water    Waterschap de Dommel    Gemeente Cranendonck    ANC Cranendonck en enkele akkerbouwers en loonwerkers hebben de handen ineengeslagen en een zgn BEE DEAL BUULDER AA gesloten: dat zijn bijvriendelijke maatregelen door het inzaaien van terreinen en akkerranden om diverse insectensoorten van meer en gevarieerder voedsel te voorzien.
Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met onze bijen. En zij zijn de belangrijkste bestuivers van onze voedsel gewassen. Er is nl. een gebrek aan voedselplanten met nectar en/of stuifmeel.

Met een BEE DEAL kan daar wat aan gedaan worden. Hierdoor neemt de diversiteit toe en onze voedselvoorziening gewaarborgd. Zo zorgen BEE DEALS voor een duurzame leefomgeving voor de bijen. Bedrijven uit voedsel-, water- en overheidsketens werken samen om de leefomgeving van zowel honing- als wilde bijen en natuurlijk ook andere bestuivers te verbeteren.

Met dank aan en zie de website:  www.beedeals.nl

Op de website staat een handige toolbox, waar je beslist een kijkje moet nemen: er staan allerlei toolkaarten op zoals bv een handleiding voor het aanleggen van bijvriendelijke akkerranden, planten voor een bijvriendelijke border in je tuin. Je kunt ze allemaal downloaden:


De bloemenweides die hier zijn aangelegd zijn o.a. van belang voor de akker vlakbij: bij mijn vorige bezoek stonden de aardappelplanten hier in bloei: nu is er al geoogst:


Het viel me op dat er praktisch geen insecten meer te zien waren: hier een heel klein insectje van slechts een paar mm groot:


Bramen zijn er nog volop:


Hier en daar nog een bijtje:


Paarse doventel:


Toen sprong er een pieklein zwart kikkertje voorbij, dacht ik, maar die hele kleine zwartjes, dat zijn jonge padjes:


Paar mooie herfstbladeren:




 En natuurlijk het eekhoorntjesbrood:




 Maar het mooist hier zijn toch de appeltjes...de Cranendonckse appeltjes ;-)...






Herfstpracht:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten