zaterdag 29 september 2018

Foto's bewerken met Affinity Photo

In mijn vorige blogpost heb ik verteld van Aurora, een mooi fotobewerkingsprogramma.
Vandaag ga ik vertellen over Affinity Photo1.5 voor Windows.
Softwarefabrikant Serif heeft een Windows-versie van hun fotobewerkingsprogramma Affinity Photo op de markt gebracht. Dat is fijn, eerder was het alleen voor MAC-computers. Het heeft dezelfde bewerkingsmogelijkheden als Photoshop, maar voor een veel lagere prijs. Dat klinkt altijd goed in de oren.

Systeemvereisten: 
Minimaal Windows 7 SP1 of hoger, 2 GB werkgeheugen, 670 MB opslagruimte, DirectX 10-compatible grafische kaart of hoger en een monitor met een minimale resolutie van 1024×768 pixels.


Photo Persona
Om een foto te openen kies je file - open en ga je naar de plek waar je foto staat. In de standaard bewerkingsmodus met de opmerkelijke naam Photo Persona kun je in elke kleuromgeving werken: RGB, RGB Hex, HSL, CMYK, Lab en Greyscale. Het bewerkingsscherm heeft bovenaan een traditionele menubalk met daaronder een knoppenbalk en links een verticale menubalk met een groot aantal gereedschappen, waaronder functies als Verplaatsen, Pipet, Uitsnijden, Retoucheerpenseel, Kloonstempel enzovoort. Rechts diverse paletten met daarin een groot aantal bewerkingsfuncties.
Bewerkingen en aanpassingen aan een foto worden in niet-destructieve lagen geplaatst. Klik je op Layers dan kun je de gedane bewerkingen eventueel weer verwijderen of de volgorde ervan wijzigen. Sommige effecten vereisen een speciale blending modus die via een pull-down menu in het Layers palet kan worden geselecteerd. Dit gebeurt live, dus je kunt het het geselecteerde effect eerst bekijken voordat je hethet toepast.

Filters
Affinity Photo telt een groot aantal filters, onderverdeeld in de groepen Blur, Sharpen, Distort, Noise, Detect en Colours. Dan zijn er ook de zogeheten Live Filters die op een niet-destructieve manier kunnen worden toegepast. Dit betreft diverse Blur filters, Clarity, Vignette, Perspective filters en andere effecten. Via de optie Plugins kunnen ook Photoshop compatibele filters worden gestart. De ondersteuning van dergelijke filters is echter nog niet optimaal. Na installatie van bijvoorbeeld de Nik Collection bundel komen slechts twee filters tevoorschijn in het menu Plugins. Dan moet je de rest van de filters handmatig toevoegen. Daarna werken ze wel verder zonder problemen.
Dat geldt overigens niet voor alle Photoshop compatibele filters.

Naast filters zijn er ook een groot aantal merge-functies, te weten Panorama stitching, Stacking, HDR Merge en Focus Merge. De werking is simpel: kies File en de gewenste Merge optie en selecteer daarna de benodigde beelden via Add en klik daarna op OK. Er volgt een samenvoeging waarbij automatisch alle foto's worden uitgelijnd en een perspectiefcorrectie wordt toegepast. Het zijn krachtige functies die veel mogelijkheden bieden. Zo kun je met de nieuwe functie Focus Merge heel simpel meerdere macro-opnamen van eenzelfde onderwerp met verschillende scherptedieptes combineren tot één beeld met een grotere scherptediepte. Ook de nieuwe HDR Merge functie biedt veel creatieve mogelijkheden.

RAW-editor
Wanneer je een RAW-bestand laadt, dan wordt deze automatisch in de modus Develop Persona geopend. Affinity Photo 1.5 ondersteunt ruim 70 nieuwe RAW-bestandsformaten en heeft nu duizenden camera- en lensprofielen aan boord voor het uitvoeren van lenscorrecties. Deze lenscorrecties worden direct na het openen van een beeld automatisch uitgevoerd, maar men is nog een en ander eventueel handmatig aanpassen. Via het venster Adjustment kun je vervolgens via opties als Levels, White Balance, HSL Adjust, Brightness/Contrast, Exposure en Curves de foto helemaal naar eigen wens aanpassen. Er zijn in de menubalk ook knoppen om dingen automatisch te laten uitvoeren, te weten Auto Levels, Auto Contrast, Auto Colours en Auto White Balance. Dat is vooral handig als je weinig tijd hebt of als eerste stap in het beeldbewerkingsproces. Vermeldenswaard is verder dat de Develop Persona modus in deze versie een groter kleurbereik heeft en in een 32-bit omgeving functioneert. Via file -export of door een klik op de knop Export Persona in de knoppenbalk kan je de bewerkte foto opslaan in een van de ondersteunde bestandsformaten, waaronder PNG, JPEG, GIF, TIFF, EPS, PDF en PSD.

Nieuwe functies
De nieuwe functie Tone Mapping Persona heeft mooie HDR presets met diverse handmatige instelmogelijkheden. De functie werkt in combinatie met de nieuwe HDR Merge functie, maar ook op 1 enkele foto. Eerst selecteert je een van de presets: Default, Extreme, Crazy of James Ritson Customs. Dan klikt je op een van de getoonde voorbeelden en vervolgens kun je in het Tone Map palet rechts de foto verder handmatig verfijnen totdat je tevreden bent met het resultaat. Deze presets zijn onder andere erg handig om de doortekening in schaduwen te verbeteren of om foto's snel wat pittiger te maken. Nieuw is ook de mogelijkheid om door middel van macro’s taken te automatiseren. Handig is de mogelijkheid om macro’s toe te passen in de nieuwe batch (kies File - New Batch Job) functie, waarmee je bewerkingen op grote aantallen beelden kan uitvoeren. Tot slot biedt Affinity Photo nu ook de mogelijkheid om 360-graden beelden te bewerken. Je kunt inzoomen op en door het 360-graden beeld bewegen en deze bewerken.


Laat ik maar eens een voobeeld laten zien:

Open Affinity.
Klik op Close:


Zoek je afbeelding en klik op openen:


Ik heb hier gekozen voor 1 foto. Je kunt ook kiezen bv New HDR merge (3 of meer foto's, maar dat volgt later). Links de gereedschappen, rechts de bewerkingsmogelijkheden. Hier heb ik het standaardfilter solarize gekozen:


En hier een geinstalleerd filter van topaz: adjust 5: er opent dan een extra scherm:


Ik koos heavy pop smooth met dit als resultaat:


Als je kiest voor New HDR Merge worden eerst de 3 foto's samengevoegd en krijg je een standaard HDR afbeelding, waarna je nog verder kunt bewerken.
Klik je bovinein op filters dan zie je de standaardfilters. Onder plugin staan je Photoshop of eigen andere filters. Maar niet zomaar, die moet je installeren. Uitleg staat in de link onderaan deze blogpost.

Conclusie
Serif Affinity Photo 1.5 for Windows is een eveneens een mooi krachtig beeldbewerkingsprogramma. Grootste minpunt is de (nog) beperkte ondersteuning van plug-in filters, maar daar wordt volgens Serif hard aan gewerkt. Prijs is ook gunstig: het kost slechts € 49,99.

Kijk voor meer informatie op www.affinity.serif.com.

Donwload hier de Trial:  http://www.download82.com/download/windows/affinity-photo/

Hier een mooi Nederlands artikel over het werken met Affinity (Nederlands):

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/fotos-bewerken-met-affinity-photo/?API_COOKIE_REDIRECTED=True

Geen opmerkingen:

Een reactie posten