Slechts 2 - 20 mm groot.
Vandaag zag ik een voor mij nieuw insectje met opvallend oranje kleuren, het was de Gloriemot (Chrysoesthia drurella):
De term glorie geeft aan dat het om een bijzonder kleurrijk getekende vlindersoort gaat. Ze behoort tot de zgn microvlinders. Het is een nachtvlinder uit de familie Gelechiidae, de tastermotten of ook wel palpmotten genoemd. Ze zijn slechts 7 - 9 mm groot. Ze schijnen het meest gezien te worden bij landbouwgronden. En ja, nu zie ik hem dus in mijn tuin. Leuk! Ze vliegen in 2 generaties per jaar. De eerste in mei en juni en de tweede in augustus en september.
In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders (ongeveer 920 soorten) of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes, ruim 1480 soorten). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. (info Vlinderstichting)
Het verschil tussen dag- en nachtvlinders: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders 's nachts. Maar er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen: die noemen we de dagactieve nachtvlinders. Nachtvlinders zijn vaak minder opvallend gekleurd, maar er bestaan ook hele felgekleurde nachtvlinders.
Om echt zeker te weten of je een dagvlinder of een nachtvlinder hebt gezien, kan je kijken naar de voelsprieten (antennen) of de stand van de vleugels.
De voelsprieten (antennes) van een vlinder zijn een goed kenmerk om te weten of je te maken hebt met een dagvlinder of met een nachtvlinder:
Zit er een soort 'knopje' op het eind van de antenne? Dan is het een dagvlinder.

Zijn de antennen draadvormig of geveerd? Dan is het een nachtvlinder.

Een andere verschil waar je op kunt letten, is de stand van de vleugels. Als dagvlinders rusten houden ze hun vleugels meestal dichtgeklapt, boven hun lichaam. Nachtvlinders leggen hun vleugels juist plat. Maar dit kenmerk werkt niet altijd: als dagvlinders lekker zitten te zonnen, leggen ze hun vleugels ook plat. Dus deze gloriemot is idd een micro-nachtvlinder.
De gloriemot is het mooist als hij zijn vleugels helemaal gespreid heeft: in volle glorie dus zeg maar, haha, de franjes aan het eind van de vleugels lijken dan net een waaier. Dat is me niet opgevallen omdat hij zo klein is. Ik hoop hem/haar nog eens in mijn tuin terug te zien, dan kan ik dat mss ook vastleggen. Voor nu moet ik het hiermee doen:
En dan zag ik nog een heel klein insectje, de Athalia cornubiae:
Het is een vliesvleugelig insectje uit de familie van de bladwespen (Tenthredinidae), de echte bladwespen. Slechts 8 mm groot en met fraai gevlekte pootjes. De antennes ,8 leden, en de kop zijn zwart, clypheus, schouder en mondelen zijn oranjegeel, net zoals de buik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten