donderdag 25 juni 2020

Hoe gezond is mijn leefomgeving?


Vorige maand las ik in de nieuwsbrief van Nature Today een interessant artikel.  Atlas Leefomgeving had een nieuwe tool gelanceerd: "Check je plek". Dat heeft alles te maken met jouw leefomgeving en de kwaliteit daarvan.
Nu heeft dat niet direct te maken met fotografie natuurlijk, maar ook wel weer met de natuur. Zonder gezonde natuur geen gezonde biodiversiteit. Dus een artikel waar ik meer van wilde weten en wat ik gelezen heb wil ik dmv dit blog graag delen.

Atlas Leefomgeving geeft je actuele en verantwoorde informatie (in tekst en in kaarten) over millieu en gezondheidsaspecten van onze leefomgeving. Dat is belangrijk want ze zijn van invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het gaat hierbij om informatie over bv luchtkwaliteit, waterkwaliteit en veiligheid, groenvoorziening en geluid en licht.
Opdrachtgevers zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies. De uitvoerende instanties zijn Rijkswaterstaat en het RIVM. Zij doen dit ism provincies, gemeenten en andere beleids- en kennisinstituten. Samen zorgen zij ervoor dat de kaarten overzichtelijk én met uitleg te zien zijn. Niet alleen RW en RIVM zijn eigenaren van de kaarten maar sommigen zijn van andere instanties die dan "bronhouder" worden genoemd. De bronhouder houdt de kwaliteit van zijn eigen kaart(en) in de gaten.

Het idee is ontstaan vanaf het Verdrag van Aarhus. Dit is een Europees verdrag wat op 30-10-2001 in werking is getreden. Het verplicht de overheid om te voorzien in toegankelijke milieu-informatie. Het verdrag handel niet alleen over het verlenen van toegang tot informatie maar ook over het verlenen van inspraak in de besluitvorming omtrent milieuaangelegenheden. Inmiddels hebben 44 partijen de conventie geratificeerd (Nederland op 29 december 2004).

Niet veel later begonnen in eigen land de ontwikkelingen voor de Omgevingswet. Deze wet treedt naar verwachting in werking in 2022. In die nieuw te vormen wet worden meerdere wetten en honderden regelingen gebundeld. Deze hebben allemaal betrekking op ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee komt er binnen één wet een complete afweging van allerlei verschillende activiteiten. Zowel voor nieuwe of te verlengen of uit te breiden activiteiten. Aldus wordt de Omgevingswet een overkoepelende wet. Net zoals deze Atlas een overkoepelend karakter heeft. We krijgen steeds meer inzage en inspraak!

Hoe kom je nu bij die Atlas leefomgeving? En waarom zou je dat willen?

Ik denk dat iedereen wel enigzins benieuwd is naar de kwaliteit van zijn leefomgeving (stad, buurt of zelfs de straat waarin je woont). Het klimaat is aan het veranderen. Het wordt steeds warmer, wat m.n. in de steden ook voor veel warmte zorgt. Steeds meer natuur moet plaats maken voor woningbouw en industrie. Dus mooie groene en schone leefomgevingen worden steeds schaarser. En die hebben we juist zo nodig. Ik word er altijd erg gelukkig van...van de natuur.

Nou....met die tool "Check je plek" op Atlas Leefomgeving kun je met één klik op de knop een overzicht krijgenvan de kwaliteit van jouw (toekomstige) leefomgeving. Hoe groen is het er? Hoe is de luchtkwaliteit? Is het lawaaiig en hoe ver zijn de voorzieningen? Handig om te weten als je verhuisplannen hebt. Maar ook als je meer wilt weten over de kwaliteit van je huidige leefomgeving.

Ga naar :
https://www.atlasleefomgeving.nl/check-je-plek?pk_campaign=CJP&pk_source=nature%20today&pk_cid=6

Vul je adres in of klik in het kaartje om een locatie te selecteren. De info wordt realtime opgehaald en niet opgeslagen:


Door op het zwarte bolletje te klikken worden je gps coordinaten opgehaald en krijg je al meteen info over je leefomgeving in de vorm van smylies:


Rood is slecht, groen is goed. Samengevat komt mijn buurt er redelijk uit. 

Leuk onderdeeltje: 


Naast leefomgevingskwaliteit vind je er ook info over je buurt en je eigen adres.
Door in het blok leefomgevingskwaliteit op een link te klikken kom je op de achterliggende kaart terecht: de modus kaarten.

Of ga naar home: https://www.atlasleefomgeving.nl
ga naar tab kaarten: https://www.atlasleefomgeving.nl/kaarten en kies een kaart



Klik op locatiezoeker (vergrootglas), voer een adres in en bekijk de kaart.
Zo kun je bv plaatsen met elkaar vergelijken als je verhuisplannen hebt. Er kunnen lokaal grote verschillen zijn in de kwaliteit van de leefomgeving. Waar veel groen is, is het in de warme zomers van tegenwoordig veel koeler. Wat dat betreft zit het hier wel goed:


Ik ga niet alle kaarten uitleggen, probeer gewoon eens alle linken uit en kijk bij de uitleg die erbij wordt gegeven. Twee wil ik er wel laten zien, die zijn ook leuk:

De kaart erfgoed: mijn leefomgeving in 1575:


Ons kasteeltje staat erop en enkele molens:


Bekijk hoeveel sterren je kunt zien (link bij blok leefomgeving): bekijk de hemelhelderheid. Hoe donkerder hoe meer sterren er te  zien zijn:


Voor mijn leefomgeving:


De Atlas zorgt ervoor dat de komende jaren nog veel meer nieuwe kaarten en informatiemateriaal beschikbaar komen.

Met dank aan Nature Today en Atlas voor de informatie. Voor wie het nog niet kent: ik raad iedereen aan om op hun sites te kijken: het is erg leuk en interessant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten