zaterdag 6 juni 2020

Regenbui liefhebbers: de landslakken

Na al die mooie zomerse dagen is eindelijk weer eens een flinke bak water uit de hemel komen vallen. Gelukkig maar, want de natuur had alweer behoorlijk met droogte te kampen.
En dan zie je ze meteen weer en masse tevoorschijn komen: onze slijmerige vrienden:  de SLAKKEN.

Slakken zijn weekdieren (Gastropoda). Die naam danken ze aan de gespierde onderkant van hun langwerpige lichaam: gaster=buik en poda=poten. Ze zijn de enige weekdieren die ook op land leven. Vandaag 2 foto's van landslakken. Ik zag ze op een pad langs een berm van een maisveld.

Dit is de Segrijnslak:


De Segrijnslak is een echte backpacker: het is een huisjesslak, hij heeft dus een huisje op zijn rug. Hij is vaak ’s nachts actief omdat het dan vochtiger is. Na een regenbui komt hij ook overdag massaal tevoorschijn. In de herfst graaft hij zich in een strooisellaag in en sluit voor overwintering het slakkenhuis met een epifragma (dekseltje van verhard slijm) af. Zijn voedsel bestaat uit jonge groene planten of scheuten.
De Segrijnslak heeft veel natuurlijke vijanden o.a. de mens, ratten, egels, veldmuizen en vogels zoals lijsters en merels. De vogels slaan de huisjes op een steen kapot om zo de slak op te kunnen eten.

En dit is een Tijgerslak:


De Tijgerslak is een echte slijmerd en behoort tot de naaktslakken en heeft geen huisje op zijn rug. Zoals je kunt zijn laat hij een slijmspoor achter. Met dat slijm plaveit hij zich een weg waaroverheen hij zich kan bewegen om vooruit te komen. Hij is een van de grootste en wordt wel 15 tot 20 centimeter lang. Hij is een alleseter: niet alleen planten vormen het voedsel, ook voorraden in kelders, honden- en kattenvoer, paddenstoelen en zelfs andere naaktslakken worden gegeten.

De slakken behoren ook tot de zgn bodemdieren.
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=23791

Op 25 september kun je weer meedoen met de bodemdierendagen:
https://www.bodemdierendagen.nl/calendar/bodemdierendagen-2020

zoekkaart downloaden:
https://bodemdierendagen.nl/doe-mee

Zet maar alvast in de agenda :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten