dinsdag 3 november 2020

Hee.....er is nog een enkele bij te zien al is het herfst

Het is herfst. Af en toe regent het, of waait het hard, soms raast een stormpje over het land, maar ook kan het lekker zonnig zijn, zoals nu. En als je dan een beetje beschut zit, kan dat nog best wel lekker zijn. 

Vandaag zag ik nog een zweefvlieg, ook lekker in het zonnetje, op mijn schutting zitten:


Ik had dat niet verwacht, nu de zomer voorbij is. Want zweefvliegen zijn zomerinsecten. Die zie je niet meer in de herfst, want ze hebben gepaard, eitjes gelegd, dus hun taak zit er dan op. De volwassen exemplaren sterven, de larfjes komen pas in het voorjaar tevoorschijn.


Maar...........de blinde bij, zoals deze op mijn foto, en de snorzweefvlieg: dat zijn uitzonderingen. Die zie je nog wel eens in het zonnetje zitten op een herfstblad. Met name op de klimop; dat is de plant waarop deze bijen voor het laatst te zien zijn, tot laat in november. 
Dat komt omdat zij tot de weinige soorten behoren die als een volwassen vlieg de winter doorbrengen. Zij paren pas in de herfst, dan sterven de mannetjes en zoeken de bevruchte vrouwtjes een geschikt droog en beschut plekje op om  te overwinteren. Dat kan zijn bv achter een boomschors, of in een gat of spleet in een buitenmuur, in kelders, noem maar op. En als het dan in de herfst een dagje lekker warm en zonnig is, komen ze even tevoorschijn om zich te warmen in het zonnetje. Misschien verkeren ze wel in de veronderstelling dat het voorjaar al is aangebroken.

04-11-2020 snorzweefvlieg in mijn tuin:
zwarte streepje lijkt op een snor

Maar dan moeten ze toch nog echt even wachten. De winter moet nog komen, die moeten ze zien te overleven. In het voorjaar zijn deze twee soorten dan ook de eersten die zich laten zien. Natuurlijk op zonnge plekjes: op voorjaarsbloeiers en in bloei staande bomen. Het zijn dus alleen nog maar de vrouwtjes die te zien zijn. Ze waren al bevrucht in de voorafgaande herfst en gaan dan hun eitjes leggen. Daarna sterven ze. Het duurt vervolgens een paar weken wanneer de nieuwe zweefvliegen uitkomen na het larve en postadium te hebben doorlopen.

Bijzonder he!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten