Vandezomer zaten er jonge merels in mijn tuin. De jongen zie ik regelmatig terugkeren. Ik weet dat natuurlijk niet helemaal zeker, maar ik lijk ze te herkennen. Hun ouders hebben ze gevoerd in mijn tuin: er was altijd wel wat lekkers te vinden. En dat vergeten de jongen natuurlijk niet. Er liggen nu veel afgevallen besjes van de lijsterbes op de grond, dus het is een makkie voor ze om aan fruit te komen.
Kenmerkend is dat elke veer of geheel gekleurd of geheel wit is. Voor de helft gekleurde veren duiden meestal op een slechte conditie van de vogel tijdens de veergroei of een te éénzijdig voedingspatroon.
Over blauwe veren, wat misschien een andere mutatie zou kunnen zijn, heb ik niet echt iets kunnen vinden. Op de site van Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel vond ik wel iets over een nieuwe mutatie: de geparelde merel. Maar dan hebben ze het over fokmerels in een volière. Er bestaan al wel enkele mutaties bij andere cultuurvogels zoals de geparelde goudvink en de geparelde barmsijs (info BEC). Best wel leuk om eens te lezen:
Maar dat heeft hier natuurlijk niets mee van doen. Ik heb de vogel aangemeld bij Waarneming. Daar wordt hij beoordeeld als merel natuurlijk. Maar dat blauwe in die veertjes laat me niet meer los. Ik vind het bijzonder mooi maar zou zo graag weten of het een mutatie is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten