donderdag 6 augustus 2020

Wesp drinkt water uit drinkbak voor de vogels...maar waarom doet ie dat?

Vandaag zag ik een wesp drinken bij mijn drinkbak voor de vogeltjes. Ik dacht zie ik dat nu goed, maar het was echt waar. Want wespen houden in de regel niet van nattigheid, dwz niet van regenbuien. Maar drinken is een ander verhaal.


Bij de meeste insecten wordt het water wat ze natuurlijk ook nodig hebben opgenomen via het voedsel. Plantenetende wespen halen het meeste vocht uit het plantensap en andere insecten weer uit nectar en sommigen zelfs uit bloed.

Eigenlijk zie je bijna nooit een insect water drinken. Ze hebben nl. maar weinig water nodig: één enkele regendruppel of wat (honing)dauw is al genoeg om in de vochtvoorziening te voorzien.
De wespen echter zijn carnivoor: ze gebruiken dierlijk materiaal als voedsel. Het zijn eigenlijk alleseters, ze eten vooral zoete stoffen en dranken, maar ze vangen het meest heel veel insecten met hun scherpe kaken, dan bijten ze de kop er af, en eten het dan op.Vlees of vis, maakt niet uit, allemaal lekker en het liefst rauw.
Wat ze niet meer op lusten gaat naar hun nest voor voedsel voor de larven.

Voor het vocht moeten ze dus apart op pad. Ze moeten drinken om uitdroging te voorkomen. Let maar eens op: je ziet wespen dan ook vaak aan vijvers bv.

Daarnaast hebben ze ook water nodig om het papierachtig materiaal te maken waaruit hun nesten zijn opgebouwd (zowel het ballonvormig omhulsel als de raten). Ze knagen met hun kaken zacht hout en andere vezels, zoals bij mijn rietmatten tegen de schutting. Dat kouwen ze dan fijn en vermengen het met speeksel of water tot het typische grijs- of bruingeel gekleurde papierachtig materiaal.

Omdat veel wespen afkomen op onze zoete drankjes hebben veel mensen een hekel aan ze en worden ze vaak dood gemept of gevangen in wespenvallen zodat ze verdrinken. Maar maak ze niet dood, dat hoeft helemaal niet! Er is een veel diervriendelijkere manier om wespen op afstand te houden.

Je kunt het beste water verstuiven op wespen, dan denken ze dat het regent. Daar hebben ze een grote hekel aan.Want van die nattigheid krijgen ze natte vleugels en ondervinden ze moeilijkheden met het vliegen dus druipen ze snel af.

Als er in het voorjaar veel buien vallen, keren een groot aantal wespen werksters niet terug naar het nest. Dat zorgt ervoor dat de larven in de nesten verhongeren. Daardoor zullen er dan in de zomer wanneer het warm en droger is minder wespen te zien zijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten