donderdag 22 juni 2017

Wandeling bij RZIM


30 april 2017

Vandaag  een wandeling gemaakt met mijn dochter en onze hondjes, en we kwamen zomaar uit bij de wandelroute van de RWZI van Soerendonk.
RWZI is de riool water zuiverings installatie.Het afvalwater van diverse dorpen stroomt in een zgn vrij verval (zonder pompen) naar de rioolwaterzuivering. Sinds 2012 maakt men daarbij gebruik van moderne technieken, waarbij het water  "ritmisch" behandeld wordt zodat het water beter in staat zal zijn drager te zijn van een verscheidenheid aan levensprocessen, voordat het  in de beek Buulder AA stroomt dat naast de zuiveringsinstallatie ligt. Met ritme is het water in haar element. Een welkomstbord aan het begin vertelt de bezoeker wat hij allemaal tegenkomt. 


De wandeling voert je in stappen langs dit hele proces. De omgeving is hier wonderschoon en maakte echt indruk op ons. Als het je interesseert is het echt leuk om de borden te lezen (klik op plaatje voor vergroting).

Een leuke verrassing was toen we het trekpontje over moesten. Gelukkig waren onze hondjes rustig. We moesten ons voortbewegen door aan het touw te trekken zodat het pontje vooruitging. Dat viel nog niet mee met de stevige wind van vandaag.





Op deze manier krijgt het gezuiverde water wat op de Buulder AA geloosd wordt een ecologische waarde. Dit is van belang voor het ontstaan en behoud van leven.

Zo werd een middagwandelingetje een leuke leerzame ervaring en hebben we enorm genoten van de prachtige natuur daar.

                                           Foto collage in Photoscape van foto's van onze wandeling:


Nog twee foto's van de wandeling van vandaag bij het RIZM Cranendonck:


Achter de biotoopvijver ligt de Trurkse brug. Deze brug diende vroeger als verbinding tussen Maarheeze en Soerendonk, maar tussen 1965 en 1975 werd hij verwijderd. Bij de herinrichting van de Buulder AA werd hij in opnieuw aangelegd. Zo kun je de Buulder AA oversteken en een aaneengesloten ommetje maken vanuit Soerendonk of Cranendonck.
De bedoeling van de herinrichting was het beekdal van de Buulder AA in zijn oude glorie te herstellen.
Waterschap de Dommel, de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende, Staatsbosbeheer en de Provincie Noord-Brabant hebben de handen ineengeslagen en over een lengte van 4 km de beek opnieuw ingericht. Er werden 6 stuwen passeerbaar gemaakt voor vissen en er werden maatregelen genomen om verdroging van het natuurgebied Ulkedonken tegen te gaan. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten