dinsdag 26 februari 2019

Rondje door mijn tuin 26-02-2019 20 graden

Het is officieel nog winter, de meteorologische winter, die van 1 december tot 1 maart loopt. Maar vandaag was het 19 graden. Ongelooflijk toch? De warmste winterdag ooit gemeten! Bij ons in het zuiden zijn veel zandgronden. Boven deze zandgronden stijgt de temperatuur het snelst, omdat de zon het zand snel opwarmt. Morgen wordt het zelfs 20 graden. Niet gek dat de insecten een beetje van slag zijn en denken dat het al lente is en uit hun winterslaap of rusttoestand komen.
Vandaag zag ik al meer citroentjes, een dagpauwoog, en ook al verschillende hommels. Maar daar helaas geen foto's van, ze waren zo snel!

Wel weer van de blauwe vleesvlieg (Calliphora vomitoria L.): een mannetje want de ogen staan tegen elkaar aan:


Op deze foto is zijn kop goed te zien: de grote facetogen, de 2 korte stompjes zijn de antennes (voelsprieten), de 2 harige sprieten heten aristas (geveerde antenne-borstels); op het lange monddeel zitten ook nog 2 palpen (tastorganen): dit is een vrouwtje: de ogen staan verder uit elkaar:


Nog 2 foto's van de witte halvemaanzweefvlieg, een vrouwtje: op de eerste foto kun je de vleugelbeadering goed zien:


De zweefvliegen onderscheiden zich van de andere vliegen door een unieke vleugeladering. In de vleugel is namelijk een ader aanwezig die niet zoals andere aderen een begin in de vleugelbasis heeft en eindigt aan de vleugelrand, maar die een eindje van de basis af begint en voor de rand van de vleugel eindigt. Deze ader heet vena spuria en is bij bijna alle zweefvliegensoorten aanwezig.


En op deze foto zijn kop: ook grote facetogen die bijna rond zijn en voor een groot deel de kop vullen, de 2 antennes zijn 2 -ledig en onbeweeglijk:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten