vrijdag 14 juli 2017

Bosbeekjuffer (Calopteryx Virgo)




Gespot tijdens mijn 3e wandeling langs de Buulder AA  in Maarheeze (14-07-2017).
Een prachtig gekleurde libelle: de bosbeekjuffer. het is een mannetje.

De bosbeekjuffer is een forse libelle. Hij wordt 45-49 mm groot, heeft brede vleugels en een dicht netwerk van vleugeladers. Hij  vliegt van begin mei tot in september met een hoogtepunt in juni en juli.
Ze komen voor bij natuurlijke langzaam stromende (bos)beken met een hele goed kwaliteit van het water. er moeten beschaduwde maar ook zonnige plekken zijn. Dit soort biotopen zie je niet veel meer, dus deze libellesoort is bedreigd in Nederland.
Maar de Buulder AA is weer in zijn natuurlijke vorm hersteld dus we zien hem hier weer volop.

Maar de Buulder AA is weer in zijn natuurlijke vorm hersteld dus we zien ze hier weer volop.



Zoals gezegd is dit een mannetje. De mannetjes hebben een blauw metaalglanzend lijf, zwarte vleugels met blauwe glans, waarvan de uiteinden iets lichter zijn. Ze hebben geen pterostigma (dit zijn de verdikte opvallend vlekjes in de vleugels die dienen voor tegengewicht bij het vliegen). De onderkant van de achterlijfspunt is roodbruin.

De vrouwtjes hebben een groen-bruin metaalglanzend lijf, een egale groen-groenbruine kleur van de vleugels die goudachtig glanst in de zon, en een wit pterostigma waarin de vleugels doorlopen.

Heel bijzonder is dat zieke libellen ver weg vliegen van het territorium.
De mannetjes hebben een eigen territorium dat ze verdedigen tegen indringers, ze tonen dan de binnenkant van hun vleugels tijdens een soort schijnbalts. Ze zitten dan op een uitkijkplaats in de oeverbeplanting.

Ik vind het een prachtig beestje om te zien. Hij valt ook meteen op door zijn diepblauwe glanzende kleur. Ik hoop binnenkort ook het vrouwtje te kunnen fotograferen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten