donderdag 16 januari 2020

Gouden-uurtje wandeling bij Daatjeshoeve

Vandaag was het lekker zonnig maar koud, zo'n 10 graden. Toch nog een bovengemiddelde temperatuur. Ik ging naar de Laarderheide nabij Daatjeshoeve, waar ik al vaker geweest ben, in de hoop er watervogels te kunnen fotograferen bij de vogelkijkhut. Kaartje van google maps:




Kijk voor meer info over dit gebied op mijn andere blogpost:

Het gouden uurtje geeft voor een fotograaf de meest favoriete lichtsituatie.
Het gouden uur bestrijkt slechts twee uren op een dag. Het ene uur is in de ochtend en de ander is in de avond. Het gouden uur in de ochtend is het uur na zonsopgang en in de avond is het, het uur voor zonsondergang. In de winter gaat de zon eerder onder dan in de zomer en verandert de positie van de zon ten opzichte van de aarde steeds. Daarom is het tijdstip van het gouden uur in elk seizoen anders.
Op deze momenten tijdens het gouden uur is de belichting uniek omdat de positie van de zon erg laag is ten opzichte van wat je fotografeert. 
Doordat de zon op dat moment snel daalt of stijgt is het lichtpunt dichter bij je onderwerp. Daardoor krijg je een zacht diffuus licht, een licht dat meer verspreid is. Het creëert geen harde schaduwen. En doordat er geen harde schaduwen en felle lichten zijn krijg je een foto waarvan de kleuren dicht bij elkaar liggen. Maar dat houdt ook in dat soms foto's te oranje zijn en dat je de kleuren moet aanpassen. 

Wil je de precieze tijden per datum weten? Kijk dan hier: 

Enkele foto's:




Zonneharpen in het bos:




Aankomst bij de vogelkijkhut:




Maar geen watervogels te zien. het was er muisstil. Dan maar foto's maken van het ven:




De volgende foto's zijn met een polarisatie filter gemaakt: de luchten zijn blauwer:




En je kunt door het water heen kijken:


Er was niet veel te beleven, dus wandelde ik dezelfde weg weer terug:


Op sommige plakken was het behoorlijk drassig:


Volgende keer beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten