Trots zat hij boven op de schoorsteen:
Op de herkenningskaart van Tuinvogeltelling kun je zien hoe de verschillende soorten eruit zien:
De duif van mijn foto staat hier niet bij, dus moet het een postduif zijn.
Een deel daarvan is daarna weer verwilderd als stadsduif, maar binnen de gedomesticeerde duif zijn daarna door fokken veel rassen ontstaan (postduiven, raceduiven en sierduiven). Aangezien wetenschappelijke namen alleen aan wilde diersoorten worden gegeven en niet aan gedomesticeerde dieren, geldt de naam Columba livia domestica voor alle rassen.
De postduif die ik vandaag zag is dus een huisduif. Door kunstmatige selectie zijn duiven gefokt die eerst een tijdje bij de eigenaar blijven, en vervolgens op een plek ver van huis worden losgelaten en altijd weer de weg naar hun oorspronkelijke verblijf terug weten te vinden door hun geweldige oriëntatievermogen. Om die eigenschap werden zij in het verleden gebruikt om berichten over te brengen. Zo werden ze bv in oorlogstijd gebruikt om berichten over te brengen vanuit belegerde steden, de zgn "oorlogsduiven".
Vanaf einde 19e eeuw onstond de duivensport, waarbij het erom gaat welke duif het snelst thuis is nadat een aantal gezamenlijk is los gelaten. Begonnen in Belgie en dat verspreidde zich naar naburige landen. Maar ook naar landen in het Verre Oosten (China en Japan) waar veel geld wordt verdiend met het gokken om de snelste duif.
Soms gaat het niet goed en verdwaalt de duif. Men denkt dat ze hun weg terug vinden door geuren, de wind, infrageluid, de zwaartekracht, het zicht, de zon of aardmagnetisme, maar verdwalen als ze daarin verstoord worden. Verdwaalde duiven vinden dan soms aansluiting bij de stadsduif en komen niet meer terug. Regelmatig wordt zo'n geringde "stadsduif" gevangen en bij de eigenaar terugbezorgd.
Maar ik denk niet dat deze duif verdwaald is eigenlijk. Al is het wel een beetje vreemd dat hij hier zo zit. En dat ook nog eens lekker op zijn gemakje, zo te zien:
Hij heeft er wel meer dan een half uur gezeten:
http://www.rij-max.eu/postduiven1.html#
http://www.rij-max.eu/stamkaart_bontesaya.html
Ik kan echter niet goed zien of hij geringd is, maar ik ga daar wel van uit. Een volgend keer moet ik kijken of ik het ringnummer kan achterhalen.
Nadat hij (ik noem hem voor het gemak maar hij) een tijdje de veren zat te poetsen liep hij heel koket, zoals duiven dat kunnen, over de rand van het dak naar de andere kant:
Bleef daar een tijdje staan en liep toen op zijn gemakje weer terug:
Het leek wel of hij op het juiste moment zat te wachten om weer aan te vliegen: en daar ging ie weer:
Meer over hoe duiven hun weg naar huis vinden, vind je hier:
https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/hoe-duiven-de-weg-naar-huis-vinden#:~:text=Duiven%20gebruiken%20ook%20hun%20reukvermogen,geuren%20uit%20welke%20richting%20komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten