zondag 2 augustus 2020

Opvallende zweefvliegen in mijn tuin

In mijn coniferenhaag zie ik veel zweefvliegen. Daar kun je ze makkelijk fotograferen. Want veel van de zweefvliegensoorten hebben de gewoonte om op een blad regelmatig doodstil te gaan zitten, liefst in de ochtendzon. Om op te warmen of uit te rusten van hun intensieve vlieggedrag.
De haag is voor hen een uitstekende uitvalsbasis voor hun territoriumverdediging of om uit te kijken naar een partner.

De meeste van de in ons land voorkomende 81 soorten zweefvliegen zijn te zien van april tot begin juni en aan het einde van de zomer. Daar tussenin zie je ze weinig.

Enkele soorten vind ik wel heel bijzonder.
Dat zijn de:
  • stadsreus 
  • blinde bij 
  • snorzweefvlieg 
  • gewone pendelvlieg

Stadsreus: 02-08-2020 in de tuin
een van de grootste zweefvliegen die lijkt op de hoornaar maar ongevaarlijk is omdat hij geen angel heeft en niet kan steken:


http://natuurfotografieanitasart.blogspot.com/search?q=stadsreus


Snorzweefvlieg: 17-03-2020 in mijn tuin
deze soort is duidelijk te herkennen aan het rossige achterlijf met op elk segment 2 zwarte bandjes: een rechte band en een snorvormig bandje. Het lijkt dus of hij snorretjes heeft op zijn rug, modelletje Zorro haha.....

foto bij waarneming


Blinde bij:  02-08-2020 in mijn tuin
bijzonder omdat alles aan zijn naam niet klopt: hij lijkt op een honingbij maar is dat niet; hij is een zweefvlieg en is al helemaal niet blind. Waarschijnlijk dacht men dat hij blind was door de rijen haren op zijn ogen. Verder zoemt hij ook nog tijdens het vliegen (niet gebruikelijk voor zweefvliegen), zijn ogen lijken op die van vliegen, hij kan in de lucht zweven (kunnen bijen niet), en opvallend is dat de blinde bij ook zijn pootjes laat hangen, net als de honingbij en dat het achterste paar poten verbreed is om op de stuifmeelzakjes te lijken. Al met al een erg misleidende verschijning.

foto bij waarneming


Gewone pendelvlieg:  16-06-2020 in mijn tuin
deze kleine crimineel doet zich voor als een gevalletje identiteitsdiefstal: het karakteristieke uiterlijk met fel contrasterende zwarte en gele strepen en lijkt op dat van wespen en andere angeldragers. We noemen dat mimicry.Vogels die een wespensteek hebben opgelopen bedenken zich wel tweemaal voordat ze nog eens zo'n gestreept hapje pakken.

foto bij waarneming

Geen opmerkingen:

Een reactie posten