donderdag 15 februari 2018

Reflectie in regendruppel

Vandaag ben ik tussen de buien door toch nog even buiten geweest met mijn camera. Er bestaat nl. geen slecht weer in fotografie. Elke weersomstandigheid leent zich er wel voor om wat mooie plaatjes te schieten. Wat maakt het uit als je een beetje nat wordt, zolang je je camera maar goed beschermt.
In de regen en onder bewolkte omstandigheden krijg je meer verzadigde kleuren. Je kunt de natuurlijke kleur van je onderwerp dan beter vastleggen. Zet de witbalans dan ook altijd op bewolkt, en kies een wat hogere iso waarde.

Wat ik vooral leuk vind zijn de regendruppels die na een bui aan de bomen of bloemen hangen waarin onderwerpen weerkaatst worden.
Dat komt omdat een waterdruppel bol is en daardoor als een bolle lens werkt. De lichtstralen worden door deze lens van richting veranderd: nl. boven en onder worden omgedraaid en daardoor staat het spiegelbeeld in een druppel op zijn kop.

Voor deze foto heb ik de camera in de macro-stand gezet en flink ingezoomd. Daardoor is het diafragma groot ( f/5.6) waardoor de achtergrond flink onscherp wordt en het onderwerp er dus uitspringt:




Bijgesneden:


Een ander takje:




Zo zie je maar weer dat je ondanks de regen toch met een mooie foto kunt thuiskomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten