dinsdag 5 maart 2019

Wandeling langs de Weergraaf Broekkant Buulderbroek

Na de wandeling naar het vennetje in de Risten ook nog een korte wandeling gemaakt langs de Weergraaf, in het zuidelijkste deel van het Buulderbroek. Dit laatste stukje bos grenst oostelijk aan de Broekkant, zuidelijk en oost aan Keunenhoek en noordelijk het Buulderbroek en Brabant Water.

Afbeelding Google maps:


In dit bosje zijn de Immenhof en Scouting Budel gevestigd. Hierover later meer. Ik liep over een verhard zandpad rechts van de brede waterloop de Weergraaf: iemand had hier een pompoen in het water gegooid:


Ook hier heeft de IVN nestkastjes opgehangen:


En ook hier hing iets raars in een boom: het leek wel op een kleine schijnwerper of camera....maar ja...wat zou er dan voor bijzonders te zien zijn?


Uitvergroot:


De Weergraaf is een gegraven waterloop. In eerdere blogposts over het buulderbroek heb ik daar al over verteld. Mogelijk was er vroeger in Budel een lange landweer. Misschien dat daar de naam vandaan komt.


Een landweer of landgraaf was vroeger een lijnvormige doorgaande aarden grenswal en/of diepe sloot met vaak een doornenhaag. Bij de doorgangen was vaak een tol en waren extra verdedigingswerken aangelegd. Een landweer diende ter bescherming van een landstreek of stadsgebied tegen vijandige invloeden van buiten. Ze waren vaak km's lang en zijn in de 14e en 15e eeuw aangelegd. Een landweer bestaat in hogere gebieden uit een enkele of dubbele aarden wal en in waterrijke streken uit een of twee grachten of greppels. Soms is er een combinatie van deze elementen. Bij de aanleg werd zoveel als mogelijk gebruikgemaakt van al in het landschap aanwezige elementen als zandruggen, beken, moerassen enzovoort. De wal of de oever van een landweer werd beplant met dicht struikgewas, vooral stekelige soorten als meidoorn en sleedoorn. Soms was er een palissadering. Dit maakte van een landweer een moeilijk te nemen hindernis. Het waren dus Middeleeuwse vestingswerken. Aangezien in die tijd in Cranendonck een kasteel lag zou het best mogelijk kunnen zijn.

Een landweer had maar een beperkt aantal doorgangen, afgesloten met een slagboom. Ter bewaking was er soms een versterking in de vorm van een wachttoren of heuvel, een schans of zelfs een kasteel. Behalve als bescherming in tijden van onrust kon een landweer dienen als veekering, tollinie of waterweg. Soms zijn aan weerszijden van een wal drie of vier rijen kuiltjes gegraven van een spa breed en ca. 40 cm diep. Ze moesten het beklimmen er van moeilijk maken. (info Wikipedia)

Bij een landweer worden bestaande landschapselementen, zoals waterlopen, begroeiing en heuvelruggen zo veel mogelijk in het verdedigingswerk opgenomen

Grote delen van de landweren zijn in de afgelopen honderden jaren geƫgaliseerd om de grond te kunnen gebruiken voor landbouw of bebouwing. De nog bestaande bevinden zich hoofdzakelijk in beboste gebieden. In Nederland zijn resten van landweren en grenswallen te vinden in Limburg, Oost-Gelderland, Overijssel en Het Gooi. Zoals ik het hier bekijk zou het best wel kunnen. Ik heb er verder geen oude topografische kaarten over kunnen vinden en ze staat ook niet vermeld als landweer in Nederland. Maar de naam geeft wel te denken! Wel vond ik hier enig bewijs:

https://archisarchief.cultureelerfgoed.nl/Archis3/Zaakdocumenten/246/2467571/afm/13038286-afm-1487587933319-12122042.114%20DIV.ABdK.ABG%20Briefrapport%20Parallelweg%2041.definitief.pdf


Maar de gangbare opvatting is dat de Weergraaf is gegraven om heidegebieden, zoals de Weerterheide, te kunnen ontwateren en ontginnen. Door de glooiingen die ontstaan zijn uit het verleden is in dit gebied een beekdal ontstaan. De beekdalen van de Buulder Aa en de Weergraaf waren in het verleden extreem vernat, wat moerasvorming in de hand werkte. De mens nam het gebied meer en meer in gebruik om moerasvorming tegengegaan. Dit gebeurde onder andere via het uitgraven van de Buulder Aa en de Weergraaf en de aanleg van de Boschloop. Het graven van deze lopen en andere sloten zorgde voor een betere afwatering en waarschijnlijk ook voor een betere bevloeiing. Hierdoor werden de omliggende gronden droger en beter bruikbaar voor agrarische activiteiten. Dat klinkt eigenlijk logischer.....


Blik achterom:


Elfenbankjes op een omgevallen berkenboom:




En dan ineens, temidden van al die ruige struiken, een mooi bosje voorjaarsbloeiers, ik moest even googlen, want ik had ze nog nooit eerder gezien, het was het sneeuwklokje:


Over dit mooie bloempje heb ik in een aparte blogpost geschreven, zie:




Wat een prachtige bloempjes zijn dat!


Dit is aan de rechterkant van de Weergraaf, echt heel nat en ruig:




Hier achter de bomen streek een reiger neer:


Het was de blauwe reiger:


Blauwe reigers zijn echte sloot-food specialisten, maar vullen hun menu ook graag aan met mollen, muizen en grote insecten zoals sprinkhanen. Vis is echter vrijwel altijd het hoofdbestanddeel van hun eten.


Hij of zij staat aan het begin van het broedseizoen: naast ondiep water zijn bomen nodig in hun leefgebied voor het broeden, want ze maken hun nesten in bomen:


Nou, dan is dit een geschikte plek, want daar achter ligt een klein vennetje:




Reigers broeden vaak in kolonies maar ook wel solitair


Aan de rechterkant liep ik inmiddels voorbij de tuinen van de Immenhof:


Binnenkort ga ik een bezoekje brengen aan de Immenhof.
Op 15 en 16 maart jl. werden hier ook klusjes gedaan door NL doet. Tijdens NL doet steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders de handen uit de mouwen. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Dit jaar werd ook werk verzet voor organisaties uit Cranendonck. Zoals het opknappen van de kampvuurcirkel en de bestrating van het terrein van de scouting, klusjes op de Immenhof, de pluktuin voorjaarproof maken etc.

Leuk filmpje over de Immenhof door de jaren heen:

Ik liep even een stukje dichterbij, daar was het hekwerk onderbroken:






Aan de rechterkant van dit grasland grenst het bos:


Sommige planten leven in symbiose met bomen, zoals deze eik, maar met welke plant dat weet ik niet zeker, meestal is het klimop of hop:


Daar waren de buizerds weer:


Blik achterom: de waterloop is echt strak aangelegd:


Ik naderde het einde van dit bospad, rechtsaf gaat naar de bijenhouderij de Immenhof, en voor mij ligt het terrein van de scouting van Budel:


Ik ging linksaf en weer linksaf om weer op de Broekkant te komen waar de auto geparkeerd stond:


Rechtsaf gaat weer naar de weg van 't Laar naar budel:


Je kunt hier echt mooie landschapjes fotograferen: boerijtjes met land en prachtige hollandse luchten:


Met een beetje tegenlicht krijg je mooie silhouetten:








Hier zaten veel aardhommels in de berm, op zoek naar een geschikte plek om een nest in de grond te maken, ik heb geprobeerd ze te fotograferen, maar ze zaten niet stil, ze doen hun naam wel eer aan: bezige bijen: ja, bijen ja, veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen!


En zo kwam ik weer uit bij de auto. Het weer was goed en het was een leuke wandeling. Binnenkort dus naar de Immenhof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten