vrijdag 3 juli 2020

Phegheavlinder (Amata phegea)


Dit is de prachtige Pheghea vlinder!

Het is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae).
Ze fladdert van eind mei tot half augustus in één generatie per jaar. Meestal Ze is 3.5 tot 4 cm groot. Ik zag haar in een berm langs een maisveld.

Wat is ze mooi he! Ze heeft zwarte vleugels met witte vlekjes die op melkdruppeltjes lijken: daarom wordt ze ook wel melkdrupje genoemd. En een mooi zwart lijf met 2 oranjegele bandjes eromheen. De donkere antennen lopen opvallend wit uit. 

Ze komt voor in de Peelregio op de grens van Limburg en Noord-Brabant en op een plek bij Bergen op Zoom. Waarom ze niet op méér plaatsen voorkomt is nog niet duidelijk. Het leefgebied bestaat onder andere uit bloemrijke graslanden, bosranden en bospaden in droge dennenbossen en open plekken in het bos. Vandaag zag ik er slechts een. Meestal vliegen ze met honderden of zelfs duizenden tegelijk. Dus dit kan een "zwerver" zijn. Of het resultaat van inspanningen om in onze regio een mooi natuurlandschap te maken:

ARK Natuurontwikkeling werkt nl. in het GrensPark Kempen~Broek samen met de andere natuurorganisaties aan de ontwikkeling van een uitgestrekt natuurlandschap, waar grote grazers zoals runderen, herten en reeën vrij mogen rondtrekken. Deze grazers zorgen met hun eetgedrag dat in het landschap een fraaie afwisseling ontstaat van bloemrijke graslanden met struikgewas, bos met open plekken en bosranden met braamstruwelen en struiken. Dit landschap biedt zowel de phegeavlinder als de rups exact wat ze nodig hebben: zonnewarmte, beschutting, voedsel, nectar en veilige, groene trekroutes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten