Men noemt dit een onvolledige gedaanteverwisseling, de sprinkhaan groeit in een aantal fases. Het exoskelet, de harde buitenwand, splijt open, het insect kruipt eruit en begint aan een volgend stadium. Het oude exoskelet blijft achter.
Ze is dit jaar slechts 47 keer gezien in ons land: (Waarneming):
De zuidelijke boomsprinkhaan is een rechtvleugelig insect (krekels en sprinkhanen) uit de familie sabelsprinkhanen.
Mannetjes worden ongeveer 13 mm groot, de vrouwtjes ongeveer 16 mm. Ze hebben een lichtgroene kleur met een duidelijke gelige streep van vooraan bij de kop tot aan het einde van het achterlijf. Midden op de achterkant van het halsschild zit een bruine vlek. De zeer kleine vleugels zijn ongeveer even groot als het halsschild. De mannetjes hebben draad-achtige cerci die doet denken aan krekels. Het vrouwtje heeft een vrij lange, sabelvormige legbuis die iets naar boven gekromd is. Ik hoop nog een keer een volwassen exemplaar te zien.
De zuidelijke boomsprinkhaan lijkt op de boomsprinkhaan maar is duidelijk vrijwel ongevleugeld zijn, in tegenstelling tot de boomsprinkhaan. Nimfen van deze laatste soort hebben nog geen ontwikkelde vleugels maar duidelijk zichtbaar zijn de vier vleugels in aanleg, in tegenstelling tot de twee vleugelstompjes van de zuidelijke boomsprinkhaan. Dat kun je mooi zien op mijn foto.
De soort is pas recentelijk bekend in ons land (1980) en komt niet algemeen voor maar is alleen bekend van enkele geïsoleerde populaties. Men vermoed dat deze sprinkhaan is meegelift op plantentransporten uit Zuid-Europa.
De zuidelijke boomsprinkhaan is als volwassen insect actief gedurende de maanden augustus en november, de mannetjes laten zich vooral horen tussen zeven uur 's avonds en drie uur in de nacht. Het lokgeluid wordt gemaakt door met de poten op de ondergrond te trommelen, en bestaat uit korte series van ongeveer zes tikken. Best wel bijzonder.
De sprinkhaan leeft van kleine diertjes die op planten leven, zoals bladluizen, en kan dus gezien worden als een nuttige soort.
Hier op de site van EIS kun je een prachtige overzichtskaart van deze sprinkhanen downloaden:
https://www.eis-nederland.nl/DesktopModules/Bring2mind/DMX/API/Entries/Download?command=core_download&entryid=742&language=nl-NL&PortalId=4&TabId=563
EIS-Nederland is 2011 een nieuw atlasproject gestart om het voorkomen van de sprinkhanen in Nederland in kaart te brengen. Zie de projectpagina op waarneming.nl. : https://www.eis-nederland.nl/sprinkhanen
Nog een andere mooie site:
https://www.panneweel.be/images/natuurstudie/20180920-Sprinkhanen-kl.pdf
https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=169844&cat=media
Geen opmerkingen:
Een reactie posten