zondag 9 december 2018

Foto's bewerken met Luminar 2018

Het is al een aantal dagen bar koud, guur en nat weer. Geen weer om te gaan wandelen en foto's te maken....
Wat doe je dan? ..... een beetje spelen met fotobewerkingsprogramma's. Dit keer  met Luminar, versie 2018. Luminar was in het begin alleen voor Mac gebruikers beschikbaar. Maar is er sinds een tijdje ook voor Windows gebruikers.
Luminar werkt niet zoals de meeste software met bibliotheken of catalogussen zoals bv in Lightroom, maar begint met "open image" : voor een simpele gebruiker zoals ik wel fijn, want ik hoef niet hele hordes foto's om te zetten (batchen):


Het leuke is ook dat je niet perse een RAW foto hoeft te hebben. Hier heb ik een gewone jpg-foto geladen en je ziet meteen al wat je allemaal kunt doen:


Een van de mooie dingen zijn de revieuw(oogje) voor de oorspronkelijke foto en de compare knop (2 gele blokjes die een schuif over de foto leggen) om de foto te vergelijken met het origineel zodat je meteen kunt zien wat de filter met je foto doet: om dat duidelijk te laten zien koos ik voor het filter Classic B&W onderin: als het filter over je foto wordt geladen kun je met die schuif over je foto heen gaan: links het origineel, rechts met filter:


Met de controls die bij dit filter horen (B&WClassic) aan de rechterkant kun je nog meer verfijnende aanpassingen doen mbv schuifjes:


Onder het kopje Categories onderin kun je kiezen uit heel veel filters, verdeeld in 6 categorieën: basic, street, outdoor, travel, portrait en dramatic welke elk tussen de 8-10 filters bevatten en dus mbv controls ook nog eens naar wens kunt aanpassen. Voor mij een leuk programmaatje: ik maak veel landschapsfoto's en je kunt dus een kant en klare preset op je foto toepassen. Op internet zijn er nog veel meer te vinden. Een mooie site voor filters is:


Ik ga niet al teveel op technische dingen in, hoe je die filters moet installeren enzo. Wat ik wel leuk vind is om nog een paar foto's te laten zien met een filter erop:

Categorie Basic: 
Foggy day:


 Category Magic hour:
Golden hour pop 2:


Category El Naturel presets:
Warm dramatic sky:


Er zijn zoveel mogelijkheden, het is echt leuk om er mee te spelen. Persoonlijk hou ik meer van de foto's zoals ik ze zelf maak, maar af en toe er een keer uitspringen met iets aparts is natuurlijk wel leuk!

Wil je ook Luminar uitproberen? Er is een trial voor 30 dagen. Ga daarvoor naar:

https://skylum.com/luminar-trial?clickid=19sy7Jw4jXZDyU4w4AxvW0AwUkgRX2QJC3x-Xo0&irpid=354577&utm_content=TEXT_LINK&utm_source=Rod%20Lawton&utm_campaign=mediapartner_cpa&utm_medium=cpa&aclid=&platform=IR

Moet je alleen wel even je email adres invullen.

Op 18 december komt er een nieuwe versie uit. Luminar 3! Dat belooft wat. In deze software gaat men AI = artificial intelligence gebruiken. Wat dat is?
Dat is een automatische filter die jouw foto analyseert en meteen correcties aanbrengt door een aantal controls tegelijk te gebruiken en als resultaat een natuurlijk mooi resultaat laat zien met een simpele slider. Plus de mogelijkheid om nog veel verfijnende aanpassingen te doen mbt schaduwen, hooglichten, contrast, kleurtoon,verzadiging,belichting, details en nog veel meer.

Verder beloven ze een snellere workflow, een aangepaste werkomgeving, bibliotheken om snel je foto's te vinden, heel veel presets en filters en veel bewerkingsmogelijkheden. Misschien wordt dit een betaalbaar alternatief voor Adobes Lightroom! We zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten