vrijdag 21 december 2018

Plantenjacht telling van FLORON

Weer een leuke actie binnenkort: vanaf eerste kerstdag tm 3 januari organiseert Floron voor de vijfde keer de Eindejaars Plantenjacht. FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) is een stichting die zich  al 30 jaar inzet voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora. Hun databank zit in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), de meest complete databank van ons land die natuurgegevens in Nederland bundelt, uniformeert en valideert. De gegevens brengen in beeld wat er bekend is over de verspreiding van planten- en diersoorten. Er zijn ruim 100 miljoen waarnemingen in de NDFF opgeslagen. Dat is nogal wat!
In de winter kijken we niet veel naar planten buiten. Met deze zgn "Plantenjacht" wil Floron daar verandering in brengen. Als je mee wil doen mag in deze speciale week gedurende 1uur alle (wilde en verwilderde) bloeiende planten die je tegenkomt noteren; geen aantallen: het gaat alleen om de soorten.

Je zult versteld staan hoeveel dat er nog zullen zijn. Als het nog niet vriest, al is het midden in de winter, zijn er nog laatbloeiers te zien. Maar ook zijn er bij een zachte winter al vroege voorjaarsbpoeiers te zien.
De resultaten moet je dan doorgeven op de site van Floron. Op deze site vind je ook een overzichtskaart met de meest voorkomende winterbloeiers en de uitslagen van eerdere Plantenjachten.

Info, waarnemingen doorgeven en zoekkaart downloaden: 




In januari 2019 wordt de eindstand bekend gemaakt via Vroege Vogels en Natuurbericht.

De winnaar van 2018 was het madeliefje. Gemiddeld werden er vorig jaar 14,9 verschillende bloeiende planten per uur geteld. Het meeste in de zuidelijke provincies. Benieuwd welke het dit jaar zal zijn: we hadden een extreem droge en warme zomer.

De winter is ingegaan op 25 oktober.
Ik heb zelf in de maand november en december tijdens mijn wandelingen de volgende bloeiers nog gefotografeerd:

22-12-2018 bij kasteeltje Cranendonck:






22-12-2018 aan de Onderstalweg Nederweert:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten