dinsdag 31 oktober 2017

Paddestoelen ....een wereld van magie

Even een leuk blogje over de magische wereld van de paddestoelen.

plaatje van internet

Ik vroeg me eigenlijk af hoe we aan de naam paddestoelen komen. Of is het paddenstoelen: met een n? Nou...het is met een n: PADDENSTOELEN. Maar die n spreek je nooit uit. Dus ik hou het lekker op paddestoelen.

Maar waar komt dat woord nou eigenlijk vandaan?  bron
Vroeger vonden mensen paddenstoelen maar vreemde, enge dingen. In één dag kon het hele bos volstaan met die gekke gekleurde hoedjes. Paddenstoelen werden daarom snel in verband gebracht met magische verhalen. Kabouters zouden in paddenstoelen wonen, en heksen zouden paddenstoelen gebruiken voor hun toverdrankjes. Ook geloofden mensen dat de voetstappen van de duivel vol groeiden met paddenstoelen.

plaatje van internet

De naam voor de paddenstoel is ontstaan uit deze magische wereld. Padden waren de huisdieren van heksen en tovenaars. En als die padden moe waren, dan rustten ze uit op hun eigen stoelen in het bos: paddenstoelen. Nou geloof me: die padden gaan echt niet op een paddestoel zitten ;-). Alhoewel: in 2014  had ik het geluk een BOSKIKKERTJE op een paddestoel te fotograferen, hoe leuk is dat?:




Maar toch heeft de pad er wel degelijk iets mee te maken, want vermoedelijk is onze Nederlandse benaming paddenstoel ontstaan uit de vertaling van het Engelse toadstool (toad = pad).
In Engeland worden namelijk de giftige of giftig geachte soorten aangeduid met de naam toadstool / paddenstoel. Dit omdat men een vergelijking maakt met de giftigheid van padden. Eetbare of gekweekte paddenstoelen worden in Engeland mushrooms genoemd.
Heksen, duivels, tovenaars, kabouters en elfen hebben allen 1 ding gemeen: paddestoelen!
Er zijn allerlei paddenstoelennamen die min of meer met die magische wereld te maken hebben en veel namen herinneren daar nog aan: heksenkring, elfenbankje, satansboleet, heksenboleet, grote stinkzwam, aardtong, dodemansvinger, eekhoorntjesbrood, duivelsei , duivelsbrood en nog veel meer.

Zullen we een paar ervan nalopen?

HEKSENKRING
Voordat in 1807 door Wollaston werd vastgesteld dat heksenkringen door schimmels worden veroorzaakt, waren er vele verschillende verklaringen in omloop. Ze zouden veroorzaakt worden door bovennatuurlijke wezens, heksen, mollen, parende slakken of bliksem. De heksenkring heeft een geheimzinnig karakter door zijn ronde vorm en vaak plotseling (in één nacht) verschijnen.
De Nederlandse naam is afgeleid uit de gedachte dat heksen (soms vermomd als katten) op die plek gedanst zouden hebben. Als men in een heksenkring stapte, kon men hier niet zelf meer uit weg komen. Vaak bleef men de hele nacht in de heksenkring of kwam zelfs nooit weer terug.

ELFENBANKJE
De naam van het elfenbankje is ook zo ontstaan. Deze paddenstoelensoort groeit tegen dode bomen aan. Padden konden zo hoog niet klimmen, maar voor elfjes waren deze paddenstoelen perfecte zeteltjes.

SATANSBOLEET
De naam komt van het Griekse woord boolos dat ‘aardkluit’ betekent en dat verklaart overduidelijk de vorm van de satansboleet. Het tweede deel, satanas betekent in het Grieks ‘van satan’. Satan betekent zoiets als ‘tegenstander, die de een tegen de ander opzet’.
Met een naam als satansboleet kan het niet anders zijn dat deze paddenstoel giftig is en dat klopt ook. Je moet wel behoorlijk gestoord zijn om een hapje van de satansboleet te proberen: hij ziet er niet echt appetijtelijk uit en hij stinkt ook nog eens naar rottend vlees.

EEKHOORNTJESBROOD
De naam van deze paddenstoel komt van de (onterechte) veronderstelling, dat zij het favoriete voedsel van eekhoorns zouden zijn. En uit het feit dat deze vaak aangevreten wordt aangetroffen en de hoed van de paddenstoel lijkt op een broodje, of een bolletje.

DODEMANSVINGER ( of houtknotszwam)
De naam van deze paddestoel komt door zijn uiterlijk: Knots- of vingervormig, zwart, onvertakt vruchtlichaam met onregelmatig, knobbelig oppervlak. Door de donkerbruin tot zwarte kleur en de wratachtige structuur aan de bovenkant vertoont het uiterlijke overeenkomsten met verbrand hout. Meestal komen vruchtlichamen groepsgewijs voor, hieraan dankt de soort zijn naam 'dodemanshand' of 'dodemansvingers'.

Tot zover de magische wereld van de paddestoelen. Binnenkort een blogje over de magie van het bos:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten