zondag 1 oktober 2017

Koetjes en kalfjes: de Jersey koeien



Er lopen tegenwoordig tientallen verschillende koeienrassen rond in Nederland. Het meest bekend zijn de melkkoeien, waarvan er meer dan 1,6 miljoen zijn. Deze zijn meestal zwart/wit of rood/wit gevlekt. Officieel heten deze koeien Holstein zwartbont of roodbont.

Holstein zwartbonte koeien zijn zwart en wit, soms heel grillig gevlekt. Groot, vaak mager, een echte melkkoe. Oorspronkelijk uit Nederland, maar een eeuw lang gehouden in Amerika, voor de dieren in 1980 terugkwamen.
Holstein roodbonte koeien zijn rood en wit, soms heel grillig gevlekt. Groot en vaak zonder veel spieren.

De andere koeien die je in de wei of in natuurgebieden rond ziet lopen zijn meestal oudere Nederlandse rassen of koeien die voor het vlees worden gehouden. Zoals bijvoorbeeld de Lakenvelder of de Charolais. Daarnaast zijn er veel buitenlandse rassen, zoals de Belgische witblauw, de Blonde d’Aquitaine en de Limousin uit Frankrijk.

De koeien die hier aan de buitenrand van het dorp staan zijn de Jersey koeien. Een mooi klein en rustig runderras.


Ze komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, een eilandje tussen Frankrijk en Engeland.


Jerseys zijn vrij kleine eenkleurige grijs-bruine koeien en zijn rustig van nature. De dieren zijn klein (gewicht volwassen koe ca. 400–450 kg). Het ras wordt in vele landen voor kruisingen gebruikt ter opvoering van het vetgehalte van de melk. Voor de vleesproductie heeft dit ras weinig waarde.
De melkgift is gemiddeld ca. 6000–7500 kg per jaar met 5–6% vet. Dat is een rijk percentage dus deze melk is erg geschikt voor de boterproductie. Het is het meest verspreide melkras in de wereld. 
Maar.....dit koeienleven lijkt zo slecht nog niet.


Ze zijn ook niet mensenschuw. Vandaag stonden ze vlak langs het prikkeldraad dus ik kon mooi foto's van dichtbij maken.


Het is telkens zo'n mooie gezicht om die moeders met kalfjes buiten te zien staan.


Wat kijk je nou!!!


Het weiland ligt vlak langs de snelweg. Maar je kunt zien dat die koeien het goed hebben.
Ze grazen naar hartelust en genieten van het gras. Tussen het gras groeien natuurlijke klavers en kruiden en die zorgen voor een natuurlijke weerstand en de meest zuivere melk. 


Moeder en dochter.


Leuk hoor, deze bruine koetjes en kalfjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten