zondag 15 oktober 2017

Sombere honingzwam ( Armillaria Ostoyae )

Vandaag een paddestoel gespot, op een stukje niemandsland, of eigenlijk een binnendoorpaadje van de ene weg naar een andere weg, hij stond daar helemaal alleen, er waren in de verste verte geen paddestoelen te zien.
Dus even gegoogled wat voor soort paddestoel dit is:

Het is de sombere honingzwam...tja, zou je ook niet, als je daar helemaal alleen staat.....


Hij mag dan geen leuke naam hebben, er zijn wel leuke dingen over te vertellen.

Honingzwammen gebruiken soms meterslange schoenveterachtige strengen (rhizomorfen) om levende bomen te besmetten. Ze zitten vaak ondergronds en kruipen dan van de ene boom naar de andere. Of onder boomschors. Ze kunnen soms hele percelen bos vernietigen. Deze strengen lichten op in het donker (dit verschijnsel heet bioluminescentie). Ze werden in de Tweede Wereldoorlog wel gebruikt door soldaten, die hun helmen met de strengen bedekten om zo 's nachts niet tegen elkaar op te botsen in de loopgraven.


Een rizomorf bestaat uit vele hyfen dicht bijeen die samen voorkomen als één geheel. Ze hebben het uiterlijk van een plantenwortel en vormen een erg groot netwerk. Ze helpen bij het overleven van het organisme waardoor de schimmel een nog groter hyfenetwerk (mycelium) kan maken. Zo kunnen meer voedingsbronnen aangesproken worden en kan de zwam overleven in meer extreme omstandigheden. Daardoor kunnen ze en heel oud worden en een groot oppervlak bestrijken:

In april 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergrondse mycelium oppervlakte van 8,9 km². Daarmee is deze schimmel het grootste organisme ter wereld.Ook in het Zwitsers Nationaal Park in de streek Engadin komt deze schimmel met een grote omvang voor. Hier is de schimmel ongeveer duizend jaar oud en ongeveer 800 meter lang en 500 meter breed. (Wikipedia)

Deze paddestoel kenmerkt zich door een vleeskleurige hoed ( 4-20 cm) met vezelige donkerbruine schubjes. Dikke steel met een witte ring en aan de onderkant donkerbruine-zwarte vlokjes. Ze komen in bundels voor (hier ook te zien, de ander liggen omver), aan de voet, op wortels en stronken van loof en naaldbomen. 

Nu ik dit zo lees over die houtstrengen ga ik nog eens beter kijken waar dee paddestoel groeit. Als daar niets van te zien is, is het misschien de knolhoningzwam, die lijkt er veel op maar is een onschuldige saprofiet die leeft van dood hout. 
Het blijft moeilijk...het herkennen van paddestoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten