maandag 1 april 2019

Op zoek naar vogels in het Buulderbroek


In een eerdere blogpost over dit mooie natte gebied schreef ik al dat hier mooie vogels zitten zoals de de boomklever, de boomkruiper, de groene specht, de wielewaal, de grasmus en de patrijs, naast de algemenere kleine vogels zoals bv. de mezen en roodborstjes. Maar ook de ijsvogel schijnt hier te zitten.Vandaag ging ik er wandelen met speciale aandacht voor de vogels. Als eerste zag ik een paar slobeenden overvliegen:


Slobeenden leven in de laaggelegen, natte gebieden in een gematigd klimaatgebied. Het zijn vogels die vaak en graag vliegen. Het is een trekvogels dwz ze komen hier om te broeden en trekken daarna ( september) weer weg om elders te overwinteren. Het broeden begint in april doorgaans dicht bij water in het hoge gras. Als dit laatste niet beschikbaar is, zoeken ze beschutting onder struiken verder weg van het water. De voorkeursbiotoop van de slobeenden zijn ondiepe zoetwateren in open gebieden. Liefst met een brede rietkraag of andere begroeiing langs de oevers. Dan zullen ze hier vast ook wel gaan broeden!


Even later zag ik ze midden in het bos op een natte plek vanwaar ze opvlogen toen ik er voorbij kwam: geen al te beste foto's maar ze zijn gemaakt in een reflex op goed geluk:


Ze zijn gelukkig wel als zodanig te herkennen:


Het was een koppeltje: voorop het vrouwtje en links het mannetje: het mannetje heeft een groene kop, een witte borst, roodbruine flanken, lichtblauwe voorvleugels en gele ogen. Het vrouwtje is bruin en met een groene vleugelspiegel en blauwe schouders. Beide geslachten hebben een opvallende grote spatelvormige snavel waarmee ze door het water ploegen om er voedsel uit te zeven. Ongelooflijk dat ze hier konden vliegen tussen al die dicht op elkaar staande bomen:


Er waren veel verschillende vogeltjes te horen, dat is zoo mooi! Veel kleine zangvogeltjes, maar ook merels, spreeuwen, spechten en boomklevers hoorde ik. Er zitten in dit gebied verschillende soorten spechten. Laatst zag ik de groene specht, ik hoopte die vandaag weer te zien. Een koppeltje grote bonte spechten voerde een verleidingsspel op in de lucht:


En het is bijna niet te zien, maar omdat je ze niet zoveel ziet toch maar deze foto geplaatst: het is de beflijster: ja zo klein zie ik ze in de bomen:


Maar als ik hem uitvergroot op de pc dan kun je duidelijk zijn witte bef herkennen:



De beflijster is een doortrekker die erg op de merels lijkt.Hij is zwart met een witte halve maanvormige bef. De vleugelveren hebben lichte randen, zodat beflijsters in vlucht een lichtere vleugel hebben dan merels. Het mannetje is wat zwarter en de witte bef is duidelijker dan bij het vrouwtje. Hij heeft een gele snavel met een donkere punt. De beflijster heeft geen gele oogring zoals de adulte merel die heeft.
Tussen eind maart en mei trekken ze in kleine getale door Nederland, vanuit het Middellandse gebied en Noord-Afrika trekken ze naar Noorwegen en Groot Brittannië en zijn dan pleisterend te zien in kleine groepjes. Ze trekken meer westelijk in het voorjaar. Najaarstrek in omgekeerde richting loopt van half september tot begin november, maar is minder goed waarneembaar. Beflijsters houden zich ook op in groepen van andere doortrekkende lijsterachtigen, zoals koperwieken en kramsvogels.
De beflijster is een beschermde maar niet bedreigde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn beflijsters beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.

Herken de beflijster: https://www.youtube.com/watch?v=_vuiiqmGwrM

Dit is de tjiftjaf:


Het is een klein onopvallend bruingeelgroen vogeltje, die hier veel te horen (herkenbaar aan zijn eigen tjiftjaf-roep) en te zien is. donkere poten en kortere vleugels. Hij vliegt rusteloos door de vegetatie en slaat tijdens het voedsel zoeken langzaam met zijn staart. Komt veel in bossen voor met een rijke ondergroei. Hij broedt van half april tot eind juni in een nest wat goed verstopt is in dichte vegetatie, of vlak boven de grond. Het is ook een trekvogel:  van begin augustus tot medio oktober trekt hij naar het zuiden om in Spanje en Portugal of Noord-Afrika, vooral Marokko, te overwinteren. Trekt vooral 's nachts. Tussen april en half mei keert hij weer terug naar het broedgebied.


De rest van de vogelfoto's is te onduidelijk om te plaatsen. Voor die kleine vogeltjes heb je toch echt een telelens nodig. Maar het is ook gewoon leuk om de vogeltjes te horen en te proberen te herkennen aan hun gefluit of geroep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten