donderdag 11 april 2019

Rondje door mijn tuin 12 graden

Het dagelijkse rondje door mijn tuin: vandaag 12 graden, af en toe zon. Geen perfecte plaatjes vandaag, maar gewoon de beestjes lekker in actie, dat levert vaak leuke plaatjes op:

De gele halvemaans zweefvlieg:


De rosse metselbij:


Het mooie onvoorspelbare bijvliegje:





De terrasjeskomma zweefvlieg:


En dan de Franse veldwesp in actie:
hier is zijn kop goed te zien: deze wesp is direct herkenbaar aan de oranjerode antennen. Bij de Duitse wespen zijn die zwart. Bovendien heeft de Duitse ook 3 zwarte stippen op de gele clypheus. De gewone wespen hebben een zwarte ankerachtige tekening op de clypheus. De franse heeft een geheel gele clypheus.


Deze soort was vroeger in Nederland zeer zeldzaam. Alleen in Zuid-Limburg werd wel eens een exemplaar gezien maar door de opwarming van het klimaat is er een noordelijke verschuiving opgetreden. 


Dit is een vrouwtje. Bij een mannetje zijn de voelsprieten aan het einde naar binnengerold in een krulletje. 


De wesp is van andere wespen te onderscheiden door het wat afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. De mannetjes hebben naast het krulletje in de voelsprieten groene ogen en de vrouwtjes hebben zwarte ogen. Lengte is  12 tot 18 mm lang.


En dit bijtje is de honingbij:


Haalt allerlei acrobatische toeren uit om bij het stuifmeel te komen:


Een bijzonder mooi bijtje met zijn gitzwarte oogjes:


Het is eigenlijk een "landbouwhuisdier" welke gehouden wordt door imkers:


Wist je trouwens ook dat de werksters van honingbijen in staat zijn om gifstoffen uit stuifmeel van giftige planten te verwijderen voordat ze er larvenvoedsel van maken? Dat doen ze door de larven te voeden met een klierproduct (gelei) dat ze maken met hun kopklieren en dat vrijwel gifvrij is. De eerste drie dagen, als de larven het meest gevoelig zijn voor gif, krijgen ze allemaal deze koninginnengelei. De concentratie gif daarin is vele malen lager dan in het bijenbrood dat de werksters zelf eten. Bijenbrood maken ze door stuifmeel van verschillende planten te mengen met nectar en de gelei en slaan dat op als voedselvoorraad. Na die eerste drie dagen krijgen toekomstige darren en werksters elk een eigen type gelei, en blijven toekomstige koninginnen koninginnengelei eten. Wat is het leven van insecten toch interessant en bijzonder! (info Bionieuws)


Dit is ook erg interessant: honingbijen worden ook ingezet voor het opsporen van explosieven. Ze kunnen nl. uitstekend ruiken. Hun antennes zijn zeer gevoelig en kunnen een heel lichte concentratie aan geurmoleculen al detecteren. En nu blijken ze ook te trainen te zijn voor het opsporen van illegale hennepkwekerijen. Dat zou een goed alternatief zijn voor de dure speurhonden.
Hoe dat werkt?
Bij de training, wordt de honingbij even in een kooitje gezet en wordt hem geleerd uit de hand te eten. Door met een in suikerwater gedoopt wattenstaafje steeds even de antenne aan te raken, leert de bij de het lekkere goedje herkennen en met zijn uitgestoken zuigsnuit (een lang tongetje) van het stokje te drinken. Dan wordt, tegelijkertijd met het aanbieden van suikerwater, de geur van hennep over de bij geblazen.
Zo leren de bijen de combinatie te maken. Ze worden geconditioneerd, net zoals je honden kunt conditioneren. Blaas je vervolgens alleen maar de geur van hennep over ze heen zonder suikerwater aan te bieden, dan steken ze toch hun tong uit. Ze verwachten immers suikerwater te kunnen opzuigen. Dat tongetje nu is nu de incicator.
Belust als ze zijn op suikerwater kunnen de bijen bij het opsporen van hennep een paar uur achtereen ingezet worden. Daarna begint de herinnering aan hennepgeur te vervagen. En gaan ze weer terug naar hun eigen bijenvolk. Tijdens het werk zitten de bijen in een soort kruimeldief (Vasor genoemd) waarin 36 bijen in 6 afzonderlijke compartimenten kunnen worden geplaatst. De bijen steken allemaal met de kop naar voren waardoor het uitsteken van de tong makkelijk geregistreerd wordt door het apparaat. (info Mw. Wesseling)








Tot slot nog 2 vliegen: dit is de blauwe vleesvlieg:


En de dambordvlieg:


Maar het waren niet allen insectjes die voorbijkwamen: er kwam ook een opvallend groene helicopter voorbij: 


Bij het inzoomen op de pc zag ik dat het een helicopter van Prorail bleek te zijn:



Deze helikopter vliegt behoorlijk laag (op een hoogte van gemiddeld 190 meter). Omdat de helikopter iets lager dan normaal vliegt valt dat natuurlijk op! Ze maakt in opdracht van ProRail opnames  boven het spoor. Ze maakt luchtfoto's en laserscans van het spoor en vervolgens gebruiken ze die om hun eigen topografische kaart, de basisbeheerkaart up te daten.
De basisbeheerkaart (BBK) wordt voor veel doeleinden gebruikt, oa voor informatievoorziening en voor beheer- en ontwerpactiviteiten. De data kan ook gebruikt worden voor 3D weergave van bijvoorbeeld stations.Tot nu toe werd de BBK vooral bijgewerkt aan de hand van de luchtfotografie die elk voorjaar werd gemaakt. Maar die geven niet altijd alles goed weer. De oplossing is nu gevonden in het maken van loodrechtfoto’s uit een helikopter.

Hier nog interessante informatie over de bijen:

http://debij2012-2013.blogspot.com/2013/04/lichaamsbouw-van-een-bij.html

https://bijenbiologie.jouwweb.nl/zintuigen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten