Ik moest even googlen, want ik wist eigenlijk niet zeker of het een bij was. Soms is het verschil tussen een bij en een zweefvlieg moeilijk te zien. Maar als je eenmaal de kernmerken weet dan zie je het wel: korte antennes, dunne kortnehaarde poten, vliegachtige ogen en 2 vleugels. Voor een snelle herkenning moet je naar de vleugels en voelsprieten kijken. Bijen hebben vier vleugels. De voor- en achtervleugels van bijen liggen echter vaak over elkaar, zodat lijkt alsof ze maar twee vleugels hebben. Je kunt dan beter naar de lengte van de voelsprieten op de kop kijken: bijen hebben lange sprieten, zweefvliegen meestal korte. Dat gaf de doorslag: de korte sprieten. De blinde bij komt in ons land algemeen voor.
Korte voelsprieten:
Alles aan de Nederlandse naam blinde bij is onjuist: het is helemaal geen bij maar een zweefvlieg en het is al helemaal niet blind. En het kan niet steken. De blinde bij heeft rijen haren op zijn ogen wat mogelijk tot de gedachte leidde dat hij blind was. Een gelijkenis noemt men mimicry (nabootsing van een andere soort). Hierdoor aarzelen vijanden soms om aan te vallen, uit angst een steek op te lopen. De blinde bij komt overal in Nederland algemeen voor.
De blinde bij heeft volledig doorzichtige vleugels, in tegenstelling tot andere Eristalis soorten, die in het midden van de vleugels een donkere vlek hebben.
Volledig doorzichtige vleugels:
Het l,5 tot 2 cm lange lichaam is bruin met smalle gele dwarsstrepen. De kop en borststuk zijn vrij dicht behaard, het achterlijf is lichter behaard. Vlak onder het borststuk zitten links en rechts geeloranje, driehoekige vlekken die bij het best te zien zijn bij het mannetje.
Driehoekige oranje vlekken:
Hij kan stil blijven hangen in de lucht en van positie naar positie schieten. Daar herken je ook een zweefvlieg aan. Ook de ogen zijn typisch vlieg-achtig, en de blinde bij mist zowel de kleine voelsprieten als de stuifmeelzakjes die een bij wel heeft. Opvallend is dat de blinde bij ook zijn pootjes laat hangen, net als de honingbij en dat het achterste paar poten verbreed is om op de stuifmeelzakjes te lijken. Bij de mannetjes raken de ogen elkaar boven op de kop terwijl er bij de vrouwtjes een aanzienlijke afstand tussen zit waar men ook de ocelli (enkelvoudige ogen) kan vinden.
Achterste paar poten zijn breder:
Je ziet in de zomer vaak blinde bijen in grote aantallen op bloemen zitten om nectar op te zuigen.
Na de bevruchting leggen de wijfjes hun eitjes bij voorkeur aan de rand van mestputten, mesthopen, rioolslib en zuurstofarm water met sterke organische verontreiniging. Doordat de larven, rattenstaartlarven genoemd, voedingsstoffen uit verontreinigd water filteren, leveren ze een bijdrage aan de zuivering van afvalwater. De larve heeft een telescopische neus om door de blubber richting zuurstof te steken. Zodoende krijgt hij toch voldoende zuurstof terwijl hij in de natte mest, waar maar weinig vijanden leven, rondkronkelt. Ook zal deze larve niet verlegen zitten om voedsel, aangezien ze leven van oa. rottend organisch materiaal. Ieks....
De bij die er uiteindelijk uitkomt is nuttig bij de bestuiving van onze gewassen.
De blinde bij...... een rups die een larf is met een neus als een staart, die ontpopt tot een bij maar geen bij is… de natuur blijft verbazingwekkend interessant!!!!
Wist je trouwens dat er in ons land wel 360 bijensoorten zijn? Elke van de circa 360 Nederlandse bijensoorten heeft een uniek uiterlijk en een unieke levenswijze.
Op deze site worden de 10 groepen uiteengezet:
http://www.bestuivers.nl/jaarvandebij
Geen opmerkingen:
Een reactie posten