vrijdag 9 maart 2018

Een bromvlieg in de winter.....



Op 15 februari heb ik de eerste vlieg dit jaar in de tuin gespot, het was een zonnige dag.
In de winter of tijdens andere perioden van koude kunnen de volwassen dieren en poppen in winterslaap gaan totdat het warmer wordt, vandaar dus dat we s' winters nagenoeg geen vliegen zien. Sommige soorten registreren daarvoor veranderingen in de duur van dag en nacht. Andere soorten gaan af op het verschil tussen de temperatuur ’s nachts en overdag. Weer andere soorten kunnen beide. Blauwe bromvliegen vertonen eigenlijk pas activiteit vanaf 12 tot 13 graden celcius.

Deze soort winterslaap noemt men ook wel de diapauze: een rusttoestand om barre omstandigheden te trotseren. In deze toestand staat de ontwikkeling bijna stil en is de stofwisseling sterk verlaagd om het lichaam voor te bereiden op strenge vorst, intense droogte, maar ook grote hitte. Diapauze kan optreden in elk stadium van ontwikkeling: ei, larve, pop, imago, en kan vrij lang duren, soms wel jaren.
Veranderingen in omgevingsfactoren, zoals licht, temperatuur en vochtigheid  geven aanleiding tot het optreden van de diapauze. Deze pauze moet vervolgens een periode van lage temperaturen moet hebben doorgemaakt, voor de ontwikkeling weer op gang kan komen.
Sommige insecten overwinteren als ei, sommige als pop, andere als volwassene. Om bestand te zijn tegen de kou maken insecten vaak speciale moleculen aan, zoals glycerol en trehalose. Die verlagen het vriespunt van water en bloed, zodat zich niet zo snel kristallen vormen die de cellen beschadigen.

Bromvliegen overleven de winter meestal als pop. Van te voren heeft de vliegenlarve zich volgevreten aan allerlei halfvergane en rottende substanties, meest van kadavertjes van overleden zoogdieren en vogels.Na de winter kruipt  een volwassen vlieg uit de pop, die eitjes legt voor een nieuwe generatie.
Elke winter sterven veel vliegen door de kou. Enkele vrouwtjes overleven de winter op beschutte plaatsen, zoals vaak binnen in gebouwen. Als ze met velen zijn kunnen ze dan soms een plaag worden. Men noemt ze dan "clustervliegen".

Hoe het zat met deze mooie vlieg op mijn foto weet ik niet, in mijn huis heb ik hem iig niet gezien. Het was deze dag 9 graden, niet zo heel erg warm dus, maar wel zonnig. Gezien bovenstaande informatie was het dan ook wel bijzonder hem te zien in deze tijd van het jaar!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten