zaterdag 23 september 2017

De eerste ochtend mist van dit najaar, dus....spinnewebben fotograferen

Vanmorgen de eerste ochtend mist van dit najaar. Leuk dus om spinnewebben te fotograferen tijdens mijn ochtendwandeling met mijn hondje.

Wat een mazzel, op nog geen honderd meter bijna alle soorten webben bij elkaar te zien, alleen de valweb , trechter en galgweb missen nog.

De foto's zijn gemaakt met mijn gsm:


Lichte mist:




Hangmatweb: soort vangnet:


Een spinnenweb als een hangmat met verticaal gesponnen draden van hangmatweb naar de overhangende takjes. Deze spinnendraden (struikeldraden) dienen om prooien tegenaan te laten vliegen die vervolgens in de hangmat vallen. Een hangmatweb heeft geen kleefdraden. De prooi valt als het ware in het ‘zakje’. De hangmatspin die ondersteboven aan de onderkant van het web hangt (of in een aan het web verbonden holletje), voelt de trilling, komt in beweging en injecteert de prooi door het web heen met gif. Nadat de prooi is uitgeschakeld, trekt de spin de prooi meestal door het web heen. Is het een gevaarlijke prooi, met een angel, dan laat de spin gauw los en trekt zich terug.

Matweb: verschillende lagen over elkaar:


Een spinnenweb welke bestaat uit een aantal lagen horizontale spinnendraden. Zoals een mat. Tussen de lagen liggen nog verschillende dicht op elkaar liggende spinsellagen als een extra obstakel. Prooien, zoals lopende insecten en kevers bijvoorbeeld, blijven vasthaken hierin. Ook een matweb heeft geen kleefdraden maar door de obstakels zien de ‘slachtoffers’ geen kans om te vluchten en worden ingehaald door de spin.

Kaardeweb: rommelig web:




Een kaardeweb ziet er slordig uit. Kriskras lopend spinrag op takjes, uitgebloeide zomerbloemen of bladeren. Het zijn de kaardespinnen (o.a. van de grote kaardespin) die deze webben maken. Kaardespinnen hebben op hun achterpoten stijve haren (een soort kammetje) en bewerken op die manier hun web, zodat insecten er gemakkelijk in blijven steken. De kaardespin bijt dan in de poot van de prooi en injecteert deze met gif.

Wielweb; als een fietswiel:


Waarschijnlijk het meest bekende en het meest geziene web. De hoogte om de meeste prooien te vangen is precies de gezichtshoogte. Een wielweb is een plat rond web met draden,soms van een enorme omtrek,  die vanuit het midden van het web naar de buitenrand lopen. Sommige wielwebben hebben een zichtbaar dikkere witte spinseldraad.

Nog meer wielwebben:



Wielweb met grote kruisspin erin:


Wielwebben aan het prikkeldraad:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten