zondag 3 september 2017

Herfst is begonnen.....het is spinnentijd

De meteorologische herfst is begonnen. Dat betekent niet alleen dat het langzaamaan kouder gaat worden maar ook dat de spinnen meer in de picture komen.
Waarom we nu in de herfst juist meer spinnen zien? Dan zijn de meeste spinnen groot en volwassen, hun webben ook. Dan leggen ze hun eitjes die het volgend voorjaar pas uitkomen. De zomerspinnen zijn dus klein, en hun webben ook.
Aan het begin van de winter gaan de meeste spinnen dood of zoeken een beschut plekje om te overwinteren. Daarom zie je in de winter ook geen webben.

In deze blogpost ga ik foto's plaatsen van herfstspinnen. Er zal dus regelmatig wat bij geplaatst worden. Kom dus zo nu en dan nog eens kijken op deze post.
Op mijn post van 1 juli 2017 heb ik al foto's geplaatst van de echte herfstspin.

https://natuurfotografieanitasart.blogspot.nl/search?q=herfstspin

Er komen heel veel verschillende spinnen voor in onze streken. De bekendste is de kruisspin, die kent iedereen wel. Verder komen ook veel voor de strekspin, de veldtrechterspin, de wespspin en de viervlekwebspin. Je ziet ze op muren, op of in de grond, op schuttingen, maar ook in huizen als ze op zoek zijn naar een plekje om te overwinteren.
Kijk maar eens goed om je heen dan zul je versteld staan hoeveel spinnenwebben er wel zijn. En zeker na regen  of bij mist als de dauw aan de webben zit dan vallen ze meer op.

Het determineren van spinnen is niet makkelijk. Vlak voor en na de vervellingen veranderen ze nl. van tekening.

wordt vervolgd.

22-7 foto's kameleon spin op gele bloemen:

Er bestaan in Ned­er­land tien­tallen soorten krab­spin­nen. Ze ontle­nen hun naam aan het feit dat ze niet zoals andere spin­nen vooruit kruipen, maar net als krabben een zijwaartse gang hebben. Deze soort leeft vooral van bijen en hom­mels. Ze maken geen web en wachten geduldig op de bloem tot haar prooien de bloe­men komen bes­tu­iven. Zo kun­nen ze dagen tot weken in een­zelfde hin­der­laag bli­jven zit­ten. Kameleon­spin­nen ontle­nen hun naam aan het feit dat ze geel ( inzet) of wit ( grote foto) zijn, wat afhangt van de kleur van de bloem waarin ze zich ophouden. Dankzij deze cam­ou­flage kun­nen ze hun prooien ver­rassen. Die prooi kan tot 3x groter zijn. Hun gif is snel­w­erk­end en sterk. De leegge­zo­gen prooi bli­jft soms aan de bloem hangen, wat de aan­wezigheid van de spin kan ver­raden.
Het bij­zon­dere aan deze spin is dat ze net als een kameleon de kleur van de bloem waarop ze kruipen aan­nemen. Om van kleur te veran­deren doet deze spin er echter langer over dan een kameleon. De kleurveran­der­ing van wit naar geel duurt 10 tot 25 dagen en terug van geel naar wit duurt 6 dagen.

Kameleon spin­nen hebben een voorkeur voor witte en gele bloe­men, waar­bij hun schutk­leur strate­gie opti­maal werkt.

http://www.arabel.ugent.be/nl.php?page=esy06  veel info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten