vrijdag 1 juni 2018

Buxusmot (Cydalima perspectalis) in de tuin

Bij mijn dochter in de tuin op de schutting een mooie mot gespot, het bleek de Buxusmot te zijn (tijdstip 16:44 uur):


De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een in Europa nieuw gevestigde vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De soort komt oorspronkelijk voor in Oost-Azië, maar komt door ongewilde introductie nu ook als invasieve exoot voor in Europa. Mogelijk is de soort in 2005 door een zending buxussen vanuit China naar Duitsland in Europa binnengekomen en richt ook in ons land al veel buxusschade aan (rups).


De vleugels van deze mot hebben een halfdoorschijnende witte kleur met een donkerbruine rand. De mot heeft een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Er is ook een zeldzame, vrijwel geheel bruine variant, met alleen een witte stip bij de voorrand van de voorvleugels.


De buxusmot behoort tot de  nachtvlinders. Hij behoort tot een onderfamilie van de snuitmotten of lichtmotten (Pyralidae). Het is wat met die Latijnse namen, ik vind het maar moeilijk te onthouden!

Nachtvlinders
Dat nachtvlinders 's nachts vliegen is begrijpelijk. Toch zijn er zo'n honderd soorten, die overdag vliegen en soms ook mooi gekleurd zijn. Die noemt men dagactieve nachtvlinders.
Een kenmerk van nachtvlinders zijn de lange voelsprieten zonder knopje op het eind. Die zijn in het donker natuurlijk wel handig. Vaak hebben ze een dichtere beharing om warmte vast te houden en ze hebben krachtigere vleugelspieren. Er is een verbinding tussen voor- en achtervleugel. Vaak hebben ze een camouflagepatroon.

Lichtmotten/snuitmotten
De familie van de lichtmotten bestaat uit bij ons uit zo'n 190 soorten. In rust kun je ze meteen herkennen, want het zijn de enige motten die hun antennes bovenop de vleugels leggen. Dat viel mij ook meteen op aan dit motje en is op mijn foto's mooi te zien:


En dus behoort elke mot met duidelijk zichtbare antennes tot deze groep. Velel van deze motten hebben ook opvallend lange snuitjes, vooral de grasmotjes. Tegenwoordig heeft men een aantal onderfamilies tot een eigen familie gebombardeerd, maar ook veel mottendeskundigen plaatsen nog steeds het liefst alle soorten bij elkaar in één groep. Veel lichtmotten zijn kleine en moeilijk uit elkaar te houden vlindertjes. Maar er zijn ook opvallend gekleurde exemplaren bij. Kijk maar eens hier:

http://www.tuin-thijs.com/vlinders-pyralidae-crambidae.htm

Grasmotten
De grasmotten zijn een familie van vlinders in de superfamilie lichtmotten, laat ik het maar bij de Nederlands benaming houden. Zoal al gezegd worden deze familie (grasmotten) soms als onderfamilie gezien. Maar meestal als zelfstandige familie, die nauw verwant is met de lichtmotten.

Ik ga binnenkort eens NACHTVLINDEREN zoals dat heet: nachtvlinders bekijken.

De meeste nachtvlinders leiden een verborgen leven. Er zijn echter een paar manieren om ze toch te zien te krijgen. Voor de ene moet je de keuken in, voor een andere moeten de lakens uit de kast gehaald worden. De verschillende methoden geven niet dezelfde resultaten. Sommige vlinders worden meer aangetrokken door zoetigheid dan door licht en andersom. Een combinatie van methoden geeft dan ook de beste resultaten.
Een felle lamp bij een opgespannen laken werkt bijna als een nachtvlindermagneet. Zo’n groot licht oppervlak zal door weinig vlinders over het hoofd worden gezien. Een felle gloeilamp of spaarlamp werkt al, maar voor echt goede resultaten zijn er speciale lampen verkrijgbaar, zoals HPL-lampen, ML-lampen of kwikdamplampen.

Vanaf de schemering zullen nachtvlinders op het licht af komen, hoewel de meeste soorten pas na middernacht zullen verschijnen. De meeste vlinders zullen op het laken gaan zitten waar ze goed te bekijken zijn.

De eenvoudigste manier om nachtvlinders in de tuin te bekijken, is om ze te bestuderen als ze nectar komen drinken bij bloemen. Een aantal soorten bloemen komt pas ’s avonds tot leven en verspreiden de meest heerlijke geuren om nachtvlinders aan te trekken. Vanaf de schemering zullen er nachtvlinders bij de bloemen komen drinken. Ze zijn het beste te bekijken met een zaklamp (eventueel bedekt met rood gekleurd folie; nachtvlinders kunnen geen rood licht zien). Deze methode geeft echter lang niet zoveel vlinders en soorten als een lokmiddel of een lichtmethode.
Met de volgende plantensoorten maak je in ieder geval kans op nachtelijk bezoek:
Kamperfoelie,(Sier)tabak,Teunisbloem,Rode spoorbloem,Vlinderstruik
Met dank aan nachtvlindernacht voor de info.


Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten