dinsdag 26 juni 2018

Goudwespje in mijn tuin

In de zomer van 2015 werd een bijzonder fraai gekleurde goudwesp in het Weerterbos hier vlak bij gevonden. Het duurde even voordat het diertje een naam kreeg, maar na overleg met goudwespenkenners bleek het te gaan om Chrysis equestris. Dit is een nieuwe soort voor Nederland. Vorig jaar zag ik hem voor het eerst in mijn tuin, en nu zag ik hem weer. Slechte foto helaas, maar het is moeilijk om hem goed vast te leggen want hij is zeer beweeglijk en snel.


De goudwesp doet zijn naam eer aan en behoort tot de mooiste insecten van Nederland wat betreft kleur. Hij is vaak prachtig metallic gekleurd, groen, rood en blauw. Het zijn als larve parasitair levende insecten, die als gastheer de plooivleugelwesp heeft. Hij slaat met belangstelling de activiteiten van een plooivleugelwesp gade. Wanneer de plooivleugelwesp een ei gelegd heeft, zal de goudwesp in hetzelfde nest ook een ei leggen. De larve van de goudwesp eet de larve van de plooivleugelwesp en de voedselvoorraad op. Daarom noemt men hem ook wel ook wel koekoekswesp. In totaal zijn nu 57 soorten goudwespen uit ons land bekend. Onderfamilies zijn o.a. de Halfgoudwespen, de Echte goudwespen en de Tandgoudwespen.

Hij behoort tot de superfamilie goudwespachtigen (Bethyloidea). Dat is een groep van insecten die behoort tot de vliesvleugeligen. Goudwespachtigen zijn een superfamilie die een aantal minder bekende families van wespen bevat. Sommige soorten zijn erg bekend vanwege de bonte iriserende lichaamskleur.

Goudwespachtigen behoren tot de Aculeata, de angeldragers, een sectie binnen de onderorde Apocrita, onderdeel van de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera). De belangrijkste vertegenwoordigers van deze superfamilie worden gevormd door de goudwespen (Chrysididae), maar ook de minder bekende families als de platkopwespen (Bethylidae) en tangwespen (Dryinidae) en de nog kleinere familie (wat betreft aantal) van peerkopwespen (Embolemidae) behoren hiertoe. Weten we dat ook weer. Het is me wat met al die wetenschappelijke namen!
De verschillende families hebben zo hun eigen anatomie, levenswijze en voortplanting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten