woensdag 27 juni 2018

De kapriolen van de Terrasjes kommazweefvlieg (Eupeodes corollae) in mijn tuin

Zweefvliegen zijn dierbare insecten om te fotograferen. In de eerste plaats kunnen ze zo heerlijk stil op de plaats zweven maar als ze eenmaal op een bloem zijn geland zitten ze daar vaak lang op stil zodat je ze goed kunt fotograferen:




Het is niet altijd meteen duidelijk welke zweefvlieg het is. Je moet altijd even goed kijken. Om met zekerheid te kunnen zeggen of je met een zweefvlieg hebt te maken, moet je kijken naar de aders in de vleugels. Zweefvliegen hebben namelijk een groot stuk van de vleugelrand zonder ader. Ook komt daar geen ader op uit. De ader die bij veel vliegen tot aan de vleugelrand loopt, eindigt bij zweefvliegen in een dwarsader (A). (aderloze rand) Daarnaast hebben zweefvliegen een zogenaamde 'zwevende ader', dat wil zeggen een ader die niet eindigt bij de rand of in een andere ader (B). Als je die twee kenmerken allebei in een vleugeltje ziet, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een zweefvlieg.

foto Gardensafari


Ik heb hem aangemeld bij waarnemingen om zeker te zijn van mijn determinatie. ik dacht zelf dat het de Gele kommazweefvlieg was, maar het zou ook de Terrasjeskommazweefvlieg kunnen zijn. Die lijken erg op elkaar. Volgens waarnemingen is het echter de Terrasjeskommazweefvlieg!

Meestal is de bovenkant borstuk geheel onbehaard en de sprietborstel op de antenne is niet op de bovenkant van segment 3 ingeplant maar meer aan de zijkant. Meestal kun je dat pas echt goed zien als je de foto's bekijkt op de pc. 


De Terrasjeskomma zweefvlieg is een algemeen voorkomende soort in ons land. Hij is te herkennen aan de 3 paar gele komma's op het achterlijf die doorlopen tot de zijnaad van het lichaam. Bij het mannetje zijn de vlekken soms verbonden (doorlopend). Bij het vrouwtje is het voorhoofd boven zwart, de rest is geel. Deze is dus een vrouwtje. De ogen zijn niet behaard. Ze worden 7-11 mm groot en vliegen van april tot november.

Ik heb mooie foto's kunnen maken van haar kapriolen:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten