zondag 8 april 2018

Franse veldwesp (Polistes Dominula) in mijn tuin

Vandaag alweer een prachtig insectje gezien maar te laat om hem te fotograferen, en dat is heel erg jammer want het was de  Goudwesp (Chrysidida), een mooie hele kleine wesp met felrood en metallic blauwgroene kleuren. Het mooiste insect van Europa nog wel!!! Ik hoop hem gauw nog eens te zien in mijn tuin.
Hij komt wereldwijd voor als parasiet op insecten, maar in Nederland pas sinds kort; plaatje internet:



Maar dit wespje de franse veldwesp (Polistes dominula) heb ik wel kunnen fotograferen, al was het dan snel met mijn gsm: het had dorst en ging drinken uit de waterbak op mijn voedertafel :


Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, een dunne wespentaille, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Ze zijn relatief gemakkelijk te herkennen aan hun langzame vlucht, waarbij de achterpoten naar achteren wijzen. Dit is dus een vrouwtje. Grootte ongeveer ongeveer 12 tot 18 millimeter. Is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen.

Het nest wordt gebouwd van een papierachtig materiaal dat wordt gemaakt door hout en plantenvezels met spuug fijn te kauwen. Het nest is open: het mist een omhullende papierlaag, waardoor de papierwespen en larven zichtbaar zijn.De nesten zijn te vinden op open plekken maar deze soort staat er met name in meer zuidelijke streken om bekend de vreemdste plaatsen uit te kiezen. Zo zijn er zelfs nesten in auto's en onder de handgreep van een minicontainer aangetroffen (beschutte plaatsen).

Plaatje wikipedia: hoe schattig is dat:


Het zijn sociale wespen die in kleine gemeenschappen leven.
Ze leven van nectar uit bloemen en van bladluizen maar vangen ook andere insecten zoals larven, sommige kevers en wantsen maar ook kleinere vlinders die ze aan hun larven voeren. Ze houden niet van zoetigheid, dus ze zullen niet gauw steken, alleen als er gevaar dreigt.

Van oorsprong komt deze wesp uit westelijk Europa. Hij is in Nederland alleen in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen algemeen voorkomend.


Ik heb hem aamgemeld bij waarnemingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten