maandag 23 april 2018

Bont zandoogje (Pararge aegeria)

Langzaamaan komen ook de vlinders te voorschijn. De eerste die we zien zijn meestal de koolwitjes. maar vandaag zag ik in het bos dit mooie bonte zandoogje:


Ze viel bijna niet op tussen al die dennenaalden. Er zijn 2 soorten: die met oranje vlekken en die met flets gele vlekken, zoals deze. Ze hebben een spanwijdte van 32-42 mm, zijn dus niet zo groot. Dit is een vrouwtje, mannetjes hebben rondere vleugels.
Het bont zandoogje is een typische bosbewoner. Hij komt voor op open plekken, paden en randen van loofbos, gemengd bos en naaldbos. Deze zag ik in het bosje in ons dorp.


In de territoria wachten ze op langsvliegende vrouwtjes. Het vrouwtje zet haar eitjes een voor een afop half in de schaduw staand gras. De rups leeft van gras. Het bont zandoogje overwintert als rups of als pop. De vrij slanke, lichtgroene rups wordt tot 27 mm lang en heeft een vrij korte beharing. De rups heeft een groene kop en donkere lichtomrande rugstrepen. Het uitsteeksel op het eind van het achterlijf is typisch voor zandoogjes.


De vlinders voeden zich met honingdauw, sap van vruchten en met nectar van onder andere de bloemen van bramen.


De vliegtijd is van februari tot en met oktober. Ze vliegen in twee tot drie generaties per jaar en ze leven maar drie weken. De mannetjes zijn vrij fel tegenover soortgenoten en jagen andere mannetjes van dezelfde soort weg.


Mooi vlindertje dat zijn naam dankt aan de zwarte vlekken met witte kern (‘oogjes’) . Bij het bont zandoogje zie je die vlek nabij de punt van de voorvleugels en een hele rij oogvlekken op de achtervleugel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten