maandag 16 april 2018

Weidehommel (Bombus pratorum) in mijn tuin

\Vandaag zag ik deze kleine hommel in mijn tuin: de Weidehommel. Hij valt direct op door zijn prachtige oranje kontje. Hij komt regelmatig voor in onze tuinen:


Het is een hommel van een kleinere soort met een sterk gevarieerde kleur.
De vrouwtjes zijn zwart met een rood-oranje achterlijfspunt. Ze hebben een gele band op het borststuk en op het achterlijf, die echter ook vaak deels of geheel kan ontbreken. Bij de mannetjes is de mate van geelkleuring ook zeer verschillend, maar dikwijls zijn de dieren overwegend geel gekleurd. Ze hebben een korte tong:


De koningin is 15-18, de werkster 9-14 en het mannetje 11-13 mm lang. De spanwijdte van de koningin is 32 mm. Ze hebben een korte levenscyclus en zijn in augustus vaak alweer verdwenen. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van eind februari tot midden mei, de werksters van begin april tot eind juni en de jonge koninginnen en mannetjes van eind juni tot begin augustus.
De volgroeide kolonie van de weidehommel bestaat uit 50 tot 200 werksters. Het nest zit bovengronds in composthopen en vogelnesten, maar ook onder stenen. De jonge koninginnen zoeken al in augustus hun winterverblijfplaats op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten