donderdag 10 augustus 2017

Hooibeestje ( Coenonympha Pamphilus )

In mijn blog van 6 augustus heb ik een foto geplaatst van het hooibeestje. In deze blogpost zal ik wat meer vertellen over deze vlinder.


Het hooibeestje is een klein en beweeglijk vlindertje. Ze zit niet lang stil. 

Ze behoort tot de zandoogjes en komt algemeen voor in Nederland en is te zien van februari tot en met oktober in bermen, graslanden en heidegebieden. De vlinder komt voor in 2 generaties: de half volgroeide rupsen overwinteren vanaf september tot maart en daarna vliegen de vlinders vanaf eind april tot eind september.
Waardplanten zijn allerlei grassen. Ze eten nectar van allerlei bloemen.



Het hooibeestje is te herkennen aan de typische kleine zwarte oogvlek met een witte stip in het midden aan de punt van de voorvleugel, welke ze tonen na de landing. Na een poosje zakt de vleugel en is die stip niet meer te zien. Aan de onderkant is die voorvleugel helder oranje. Zittend is vaak alleen de bruingrijze onderkant te zien. De onderzijde van de achtervleugels is bruin met een lichte band.


Mannetjes en vrouwtjes lijken veel op elkaar maar de vrouwtjes zijn groter. De mannetje bezetten een territorium en maken patrouillevluchten.  Het zijn slechte vliegers en zijn daarom vaak laag boven het maaiveld te zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten