zondag 20 augustus 2017

Zondagochtendwandeling in de Panbossen

Vervolg van mijn zondagochtend wandeling. Zie mijn vorige post Hugterheide.
Ik had vorige week al op een infobord gelezen dat er onderhoudswerkzaamheden plaats zouden vinden in het bos. Nou ik moet zeggen: ze hebben in 1 week tijd veel bomen omgekapt in het eerste stuk van het produktiebos:


En dit was nog lang niet alles. Om de 6 a 7 jaar worden er selectief bomen gerooid. 


Ongeveer 10% van het hout dat in Nederland gebruikt wordt komt uit onze bossen. In de Pan worden hiervoor de dennenbossen gebruikt op de drogere zandgronden. Het geld wat dit opbrengt wordt gebruikt om natuurterreinen te beheren. Je kunt het dan ook goed zien wanneer er gerooid is. Zo her en der liggen er leuke open plekken in de bossen waar een bankje staat om even uit te rusten. Die plekken werden vroeger aangelegd om het wild in de winter van voedsel te voorzien.




Het rook er wel heerlijk naar hout. Waar gerooid werd was het terrein met lint afgezet. Maar daar ging ik natuurlijk toch kijken. Want de mooie gekleurde paddestoelen waren allemaal platgewalst. Die zag ik niet meer. En tussen al het resthout was wel allerlei moois te zien.


















veel kroos:

Kroos is echter een echt onkruid. Dit plantje groeit razendsnel door zich te delen. Kroos is recordhouder: het kan in 4 dagen verdubbelen. Op deze manier kan kroos het wateroppervlak volledig bedekken. Het hoogheemraadschap van Delfland verwijdert kroos als het een gevaar oplevert voor de waterafvoer of wanneer het leidt tot onaanvaardbare negatieve effecten op de waterkwaliteit. Dus niet wanneer er verdrinkingsgevaar is. Merkwaardig, vindt Haarsma.

De oorzaak van deze kroosgroei is vervuild water met meststoffen dat het kroos doet woekeren. Fractievoorzitter Hans Middendorp: "Overal is kroos te zien in watergangen, dat zegt  veel over de waterkwaliteit. Delfland doet naar de mening van de AWP Delfland veel te weinig om die kwaliteit te verbeteren". De belangrijkste manier om kroos te voorkomen is om geen meststoffen meer te lozen en door te spoelen. Weliswaar zijn er 'afroomzuigers' die het kroos uit de sloten slurpen  -  een soort stofzuigers -  maar die pakken de wortel van het kwaad niet aan. Het kroos komt net zo hard weer terug.

R

Kroos sluit het wateroppervlak af, zodat er bijna geen zuurstof of zonlicht het water in kan dringen. Daardoor gaan waterplanten en het biotoop onder het kroos dood: er leven geen vissen meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten