woensdag 2 augustus 2017

Smalle weegbree ( Plantago Lanceolata )

Een andere plant die  in de berm langs dit weggetje staat is de Smalle Weegbree. Ze komt algemeen voor en je ziet haar veel in allerlei graslanden, maar ook wel tussen stoeptegels bijvoorbeeld.
Er komen in Nederland heel veel soorten voor zoals: grote weegbree, smalle weegbree, getande weegbree, hertshoornweegbree, zandweegbree, zeeweegbree, ruige weegbree.


Maar hoe herken je dan de smalle weegbree? Ze is te herkennen aan een rozet van lange smalle bladeren met parallel lopende nerven en bloeiwijzen aan het eind van de stengel met uitstekende roomwitte meeldraden:


De bloemen zitten in een grote aar bij elkaar aan de top van de stengel en zijn onopvallend zwart van kleur. De vorm en grootte is afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Slechte grond: dan liggen de bladeren plat en zijn de aren korter en boller. Zo te zien is hier de grond dan wel oke:



De witte meeldraden vallen echter wel op. Ze bloeit van zomer tot  in de herfst. De bloempjes produceren 3 zaden. De plant is een waarplant voor diverse parelmoervlinders en de weegbreebeer. Nou....maar eens goed opletten, misschien kan ik die ook nog eens fotograferen. En straks de zaden ook als die uitgerijpt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten