woensdag 2 augustus 2017

Wilde Peen ( Daucus Carota )


Het weggetje langs het maisveld waar ik in de middag altijd een wandelingetje maak met mijn hondje staat vol met allerlei planten. Zo ook deze mooie witte schermbloem. Ze heet de Wilde Peen oftewel vogelnestje, zo noemt men haar ook wel eens vanwege de kluwen zaden die op een vogelnestje lijken. Ze is een opvallende verschijning door haar prachtige bloeiwijze.


Ze komt algemeen voor in droge graslanden, bermen dijken en duinen en wordt ongeveer 30-90 cm hoog. Ze dankt haar naam aan de witte penwortel die sterk naar wortel ruikt.

Het is een 2-jarige plant die koude nodig heeft om te kunnen bloeien. Dat noemt men stratificatie : weten we dat ook weer -:). Na de winter, in het 2e jaar gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor verdere groei en ontwikkeling.
In juni tot en met de herfst gaat ze bloeien met mooie schermen. De schermen bestaan uit vele stralen waarvan de buitenste bij rijping in de vorm van een vogelnestje naar binnen zijn gebogen.


jonge bloeiwijze


pas in de knop

De bloemetjes zijn wit of roze met in het midden een zwart-purper hartje waaraan je haar herkent. De vruchten zijn langwerpig en hebben stekels. Vooral koninginnepages en soldaatjes bezoeken deze bloem veelvuldig.


jonge bloeiwijze

In elk van deze fases is de plant mooi om te fotograferen. Ik zal gedurende de komende maanden dan ook foto's aanvullen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten